maandag 20 februari 2017

Een bloedige geschiedenis op Malta

Terwijl er in Bozar een tentoonstelling over de geschiedenis van Malta loopt, start er bij Casterman een nieuwe reeks met als periode een episode uit de geschiedenis van Malta. De Orde verhaalt over het beleg van Malta en is een verstripping van de internationale bestseller The Religion van Tim Willocks. Het eerste deel, Tanhausser, verschijnt begin maart in softcover. De hardcover was al vanaf begin februari beschikbaar.
Door Elias Jonkers.

Een historische thriller met als locatie Malta. Casterman vroeg aan Jacamon en Legrand om de roman The religion, de internationale bestseller van Tin Willocks, te verstrippen.





Mattias Tannhauser wordt op basis van de devsirme (ophalen van de kinderen, een soort van belasting in de vorm van kinderen) opgenomen in het eliteleger van de Ottomaanse sultan Süleyman. Mattias leefde dertien jaar onder de Turken en leerde vechten als de beste. 
Tegen 1565 heeft Mattias het soldatenleven vaarwel gezegd en heeft zich gevestigd als handelaar. Met een nakende invasie van het Ottomaanse leger, willen de ridders van Malta de kennis van Mattias over het Ottomaanse leger in hun voordeel gebruiken. 
Tannhauser zelf heeft geen interesse om de Maltezers te helpen. Totdat Carla de Penautier, een Franse gravin, de hulp inroept van Mattias. Zij heeft zo haar eigen reden om naar Malta af te zakken. Uiteindelijk bevindt Mattias zich toch nog in het midden van het strijdgewoel.

En dan hebben we nog de gevaarlijke Dominicaan don Ludovico Ludovici, een inquisiteur. Deze priester-monnik heeft een getormenteerde ziel en probeert die met vuur en gebed onder controle te houden. En om een onbekende reden heeft Ludovici een rekening te vereffenen met La Valette, de grootmeester van de Orde van Malta.

Historische achtergrond.
De Ottomaanse opmars doorheen Centraal-Europa was al sinds de 14de eeuw bezig. In deze veroveringsdrang werd o.a. Hongarije onder de voet gelopen. Midden in de Ottomaanse verovering speelt het verhaal van Vlad Dracula zich af. Ook hij werd net als Mattias opgeleid door de Ottomanen.
De Ottomaanse verovering werd voor een eerste keer gestopt toen Sultan Süleyman in 1529 voor de poorten van Wenen door de Habsburgers werd verslagen. Zo kwam er een einde aan een eeuw ongehinderde Turkse verovering. 
De Orde van Malta, toen nog de Orde van Sint-Jan, werd door de sultan verslagen op het eiland Rodos in 1522. De ridders van de orde waren in één keer hun uitvalsbasis kwijt. Acht jaar later schonk keizer Karel V Malta aan de ridders. Vanaf dan werd deze orde de Orde van Malta.
Omwille van de strategische ligging van Malta, in het midden van de Middellandse Zee, onderneemt Süleyman een invasie van het eiland.
De Orde van Malta is één van de oudste nog bestaande ridderorden ter wereld (sinds 1113) en heeft tot op de dag van vandaag de status van soevereine orde. Ook al hebben ze tegenwoordig geen eigen land meer, is de grootmeester nog altijd een staatshoofd.

Verstrippen van een Roman.
Een roman verstrippen is altijd spelen met de vraag hoe hard je vasthoudt aan het origineel of laat je het los? Met De Orde heeft Casterman geen eenvoudig boek uitgekozen, want Willocks is een meester in het eindeloos rekken van een verhaal. De Orde is rijk aan vele verhaallijnen en intermezzo's die eigenlijk geen belang hebben. Van verschillende personages wordt het levensverhaal geschetst. Wel beschreef hij de belegering van Malta in 1565 heel nauwkeurig, alleen mist het boek inleving. The ReligionDe Orde, is het eerste deel in de Tannhauser-trilogie van Willocks.

De bij ons vrijwel onbekende scenarist Benjamin Legrand (schreef voor Tardi De Kakkerlakkenkiller) heeft de roman bewerkt zodat het verhaal in vier albums past. Legrand heeft voor dit eerste deel goed werk geleverd, al blijft het eerste inleidende deel van het album wat vervelen door de lange beschrijving.

Wie wel geweldig werk heeft afgeleverd is tekenaar Luc Jacamon (De Killer, Cycloop). Jacamon weet het Malta van de 16de eeuw prachtig tot leven te brengen. Hij gaat het geweld ook niet uit de weg. Jacamon zoomt geregeld in op de ogen van de personages en laat de gevoelens van de mensen vrijuit zien. Alleen staan de ogen op momenten niet helemaal in verhouding met elkaar. De tekeningen van Jacamon stralen een kracht uit en hij geeft onze sterke actiescènes.

In eerste instantie is Mattias Tanhausser een personage waar we niet veel sympathie voor voelen: hij is een gewelddadige en agressieve opium- en wapenhandelaar. Verder is hij een grote opportunist. Toch is hij ook in staat om veel mededogen te tonen. Omdat de man een groot raadsel is, boeit hij wel.


Malta, een klein landje met een bewogen en boeiende geschiedenis, heeft al heel wat moeten doorstaan en daar is De Orde een goed bewijs van, al speelt in het eerste deel Malta slechts een kleine rol. De Orde 1: Tanhausser is dan ook het album waar de historische periode wordt geschetst en leren we de personages kennen. Dat maakt dat we nogal veel informatie op ons bord krijgen en dat doet de leeservaring geen goed. Toch zijn er aantal wendingen in het verhaal die ons doen uitkijken naar het volgende deel. En voor de tekeningen van Jacamon alleen al zouden we dit album aanraden.

Boekgegevens:
Jacamon & Legrand, De Orde 1:Tanhausser, Casterman,
Hardcover: ISBN 9789030371953 (€16,95)
Softcover: ISBN 9789030371960 (€9,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten