maandag 30 april 2018

Nieuwe veelbelovende western van Yves Swolfs

Lonesome is een nieuwe opwindende western door Yves Swolfs, de maker van de legendarische reeks Durango. Swolfs toont weer dat hij een meester is in het western-genre met deze nieuwe reeks.
Door Elias Jonkers.

Politieke en fantastische diepgang en een  interessante historische context in deze veelbelovende nieuwe western van meester Yves Swolfs. Kansas, januari 1861. De Amerikaanse Burgeroorlog staat op uitbreken. Langs de grens met de staat Missouri zaaien de duistere prediker Markham en zijn horde fanatici terreur. Een eenzame cowboy volgt de losgeslagen predikant om hem uit de weg te ruimen.

Al vanaf de eerste pagina van het verhaal krijgen we veel informatie te verwerken en doorheen het album blijven sommige dialogen nogal lang waardoor het tempo vertraagt. Lonesome heeft dan ook een complex en boeiend scenario met een politieke diepgang en goed uitgewerkte personages.
We weten aan het begin van het album niet echt aan welke 'kant' onze held staat en wat de bedoelingen van deze prediker zijn. De prediker is voorstander van het afschaffen van de slavernij, wat op zich natuurlijk goed is. Maar de manier waarop hij te werk gaat laat te wensen over. Er spelen nog andere zaken achter de schermen.


Swolfs gebruikt tevens de typische western-elementen: de eenzame held, de wereldverbeteraar, mooie landschappen, saloons, schietgrage huurlingen, duels, een harde sfeer... Daarnaast introduceert Swolfs een fantastisch element: de held kan beelden zien van het verleden van de mensen die hij aanraakt. Yves Swolfs heeft al zijn verhalende kracht behouden en ook de tekenstijl blijft kwalitatief en realistisch met interessante camerastandpunten en een dynamische opbouw.

We worden de laatste tijd misschien wat overspoeld door westerns met Stern, UndertakerSerpieri's Western Collectie, Marshal Bass, Het Wilde Westen, Duke... Toch raad ik aan om Lonesome een kans te geven, want het is een echte, ouderwetse, klassieke western met een een interessante historische context.

Boekgegevens:
Swolfs, Lonesome 1: Het spoor van de predikant, Le Lombard, ISBN 9789064211188 (€ 13,95 HC)
Afbeedlingen: ©️ Yves Swolfs & Le Lombard, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten