vrijdag 15 juni 2018

Zomerleestips voor jongeren 2: De spill zone

De spill zone is een dystopische, post-ramp grafische roman van auteur Scott Westerfeld en kunstenaar Alex Puvilland. Het eerste boek in De spill zone-serie werd in 2017 uitgegeven door First Second. De Nederlandse vertaling is voor Uitgeverij De Fontein en is sinds maart 2018 beschikbaar. Het tweede boek is gepland voor juli in het Engels.

Een interessant en opwindend mysterie met kleurrijke illustraties. De spill zone is een van de beste ontdekkingen tot nu toe. Als je deze zomer op zoek bent naar een goed boek: dit is het!

De spill zone is verboden toegang. Na een mysterieus ongeluk is de hele stad afgesloten. Maddies ouders zijn er omgekomen, haar zusje zegt sindsdien niets meer, de zussen hebben niemand om op terug te vallen. En dus waagt Maddie haar leven in de spill zone om foto’s te maken van al het gruwelijks dat daar rondwaart, om die te verkopen aan de hoogste bieder. Maar om ongeschonden uit de spill zone te komen, moet je geluk hebben. En wat als er nieuwe gevaren loeren? 

We weten niet zeker wat de ramp, de spill, echt was. Een engelachtige visitatie, aliens, een nucleair ongeluk, een patrijspoort naar een andere wereld?
Al het bovenstaande zijn mogelijkheden. Degenen die het wel hebben overleefd, hebben vreemde en onzekere vaardigheden gekregen, zoals Lexa. Om het compleet te maken, kreeg Vespertine, Lexa's pop, een eigen wil... Deze pop lijkt een belangrijke rol te spelen in het verhaal.

Het tekenwerk van Alex Puvilland (Prince of Persia, Templar) en de kleuren van Hilary Sycamore zijn krachtig en actief. Het doet ons denken aan Battling Boy van Paul Pope en Ghostopolis van Doug TenNapel. De spill zone die Puvilland creƫerde en Sycamore inkleurde is kleurrijk, bijna psychedelisch en mooi om te zien. De kleur maakt het geheel levendiger en verhoogt de vreemde en buitenaardse sfeer.

De spill zone is een van de aangenaamste verrassingen op het gebied van graphic novels en introduceert een spannend en visueel opvallend mysterieverhaal. Dit eerste deel in de serie werpt genoeg vragen op en dus kijken we uit naar het volgende deel.

Boekgegevens:
Scott Westerfeld & Alex Puvilland, De spill zone, Uitgeverij De Fontein, ISBN 9789026145360 (€15)

Afbeeldingen: ©️ First Second & De Fontein, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten