woensdag 27 juni 2018

Zomerleestips

Nog een week en het is grote vakantie! Wij geven alvast enkele leuke leestips mee voor op reis of gewoon thuis op uw terras. Een vierde mooie zomer, Mickey en een oceaan die verloren is, een jonge vrouw die trouwt met een beer en een fraaie vampierenstrip. 
Veel leesplezier deze zomer! 

Mooie Zomers 4: Krijger op rust.
Het vierde deel van deze wondermooie reeks komt op het perfecte moment: juist voor de zomervakantie. Mooie Zomers is een heerlijke familiesaga van scenarist Zidrou en tekenaar Jordi Lafebre (het team achter La Mondaine) waarin het dagelijks leven van een Belgisch gezin centraal staat. 

Heerlijk nostalgisch en een goed humeur verzekerd!

Voor de vierde keer op rij zijn we deelgenoot in lief en leed van de familie Faldérault. Vader Pierre is striptekenaar en heeft zijn eigen reeks. De drie kinderen zijn ouder geworden en dochter Nicole mag haar vriendje mee op reis nemen. Pak de koffer en maak de knalrode Renault R4, genaamd Esterel, maar klaar! We gaan naar de zon! 
Dit jaar niet kamperen, maar een heuse villa, sleutel op de deur... Maar waar is de deur? 

Krijger op rust is dit keer misschien iets meer leed voor de familie Faldérault, maar toch kunnen zij er samen lief van maken. Zelfs met tegenslag kan de vakantie een groot succes worden. En dat is wel iets waar we van kunnen leren.

Boekgegevens: Zidrou & Lafebre, Mooie Zomers 4: Krijger op rust, Dargaud, ISBN 978-90-8558-534-3 (€9,95).

Bespreking van deel 1 en deel 2.

Mickey: De verloren oceaan.
De verloren oceaan is een avontuur  van Mickey in de reeks Mickey door..., uitgegeven bij Glénat. Franse stripkunstenaars mogen een eigen verhaal verzinnen met Mickey Mouse & Co in de hoofdrol. De twee eerste uitgaven in deze reeks zijn van Régis Loisel en Tébo. Voor dit derde album staken scenarist Denis-Pierre Filippi en tekenaar Silvio Cambon de koppen bij elkaar en kwamen met een uniek en fascinerend avontuur dat doet denken aan steampunk.

Na een lange oorlog kent de wereld een lang verdiende vrede. Mickey, Goofy en Minnie zijn schattenjagers en doorzoeken oude wrakken. Alleen is ook Boris Boef uit op hun vondsten. Op een dag krijgen onze vrienden een opdracht... Eentje met grote gevolgen voor de oceaan.

Boekgegevens: Filippi & Cambon, Mickey: De verloren oceaan, Glénat, ISBN 978-94-6294-075-8 (€24,95).

Natuurlijk blijven de andere uitgaven ook leestips. Lees de bespreking hier.

Berenkoning.
Roi Ours verscheen in het Frans bij Delcourt in 2015, geschreven en getekend door Mobidic (Dominique Marquès). Deze one-shot is tevens het debuut van de in Brussel wonende Frans-Mexicaanse tekenares. In haar Indiaans sprookje vertelt Mobidic een haast Bijbels verhaal over liefde, verdriet en wraak.

Wanneer de jonge vrouw Xipil achtergelaten wordt als offer voor de Kaaiman-god komt de Berenkoning haar ter hulp. Xipil is in het begin onderdanig: ze laat zichzelf als offer dienen, ze laat zich huwen met Beer... Maar wanneer haar stamgenoten Beer vermoorden, verandert Xipil. Ze gooit het op een akkoord met Kaaiman en neemt tegelijk wraak op de mensen die haar echtgenoot hebben vermoord. Maar is wraak wel het goede antwoord?

De tekeningen van Mobidic zijn helder, vol met echte emoties en echte actie, met warme tinten ingekleurd. Zij brengt een volwassen verhaal waarin de mens geen vriendelijk wezen is. De mens kan niet samenleven met dieren, ook al zijn deze dieren goden. De stam van Xipil weet heus wel dat de grote ijsbeer een god is, maar toch doden ze het dier. Van hoogmoed gesproken! 
Aan de andere kant is de mens toch zo stom een jonge vrouw te offeren om zich te bevrijden van tegenslagen. 

Berenkoning is tevens een bloedig en hard verhaal maar ook sensueel en geborgen. Een verhaal met tegenstrijdigheden: natuur en cultuur, mens en dier... Een prachtig debuut!

Boekgegevens: Mobidic, Berenkoning, Saga, ISBN 978-90-8552-550-9 (€22,50).

Dracula.
Het eerste deel van Pascal Croci's tweeluik Dracula verscheen zo'n tien jaar geleden bij Saga. Het tweede deel werd nooit in het Nederlands vertaald. Daar zag Dark Dragon Books een mooie kans! Zij geven de twee delen gewoon uit in een fraaie integrale. Voor het scenario heeft Croci hulp gekregen van Françoise-Sylvie Pauly. Samen werkten ze aan albums over o.a. Marie Antoinette, Elizabeth Bathory en Janet Burroughs. 

In het eerste deel, Vlad Tepes - Prins van Walachije, gaat Bram Stoker op bezoek bij de archivaris van het British Museum. De archivaris, Jonathan, doet Stoker een merkwaardige en vreselijke openbaring over Vlad Tepes, wat zo veel betekent als Vlad de Spietser. Deze onthulling vormt de basis voor Stoker's roman Dracula. Het tweede deel, De mythe verteld door Bram Stoker, gaat over de gast van graaf Dracula: Jonathan Harker en zijn relatie met Mina in Engeland. 

Dracula is vooral een eerbetoon aan de fantastische en gotische literatuur en illustraties. De kunstwerken van Croci zijn prachtig met een beperkt kleurenpallet. Croci schept geen gewoon vampierenverhaal, hij geeft een ruwe, gotische sfeer. Daar is hij meesterlijk in geslaagd. 
Het eerste deel spreekt aan, het tweede deel jammer genoeg niet. Het is geen meerwaarde, buiten de prachtige tekeningen. In ieder geval is Croci's kijk op de Dracula-mythe kunstzinnig en dat maakt dat Dracula een prachtig album is.De link met de Prins van Walachije werd pas door latere auteurs en vooral regisseurs gemaakt. Historisch heeft Vlad Tepes niets met vampieren te maken. Stoker noemde zijn personage eerst Graaf Wampyr, maar raakte geïntrigeerd door de naam Dracula. In het album wordt de naam vertaald als duivel, dat is in het hedendaags Roemeens wel zo, maar in de tijd van Vlad betekende het draak. Vlad II (de vader van Tepes) nam de naam Dracul aan nadat hij werd geridderd in de Orde van de Draak. Dracula beketent dan Zoon van de Draak.

Maar goed, dat was een detail. Laten we vooral onthouden dat Dracula een prachtig album is op vlak van kunstwerken en uitgave.

Boekgegevens: Croci & Pauly, Dracula, Dark Dragon Books, ISBN 978-94-6078-993-9 (€29,95).

Abeeldingen: covers bij de respectievelijke uitgever. Logo: ©️ Elias Jonkers - Gestript! Design. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten