vrijdag 1 juni 2018

Eagle - Adler: twee levensverhalen, twee lotgevallen.

De tweekoppige adelaar is een concept van twee verhalen (Eagle en Adler) - spiegels van elkaar. In beide albums volgen we de levensloop van twee kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Eagle, de Amerikaanse adelaar, met maar één kop trouwens, volgen we een Amerikaanse piloot. In Adler, de Duitse adelaar, volgen we een Duitse piloot. 

Eagle, tweelingreeks met Adler, biedt een lotsbestemming die geworteld is in het interbellum en de Tweede Wereldoorlog. De tweekoppige adelaar is een origineel concept waarin we twee piloten volgen waarvan, door een blikseminslag, hun levens samenkomen. Spanning alom!

De opkomst en ondergang van een industrieel.
Seamus O'Brady is piloot in de oorlog van '14-18, met als levensdoel roem vergaren. Totdat hij gewond raakt en de oorlog moet uitzitten...
Terug in Amerika wordt hij industrieel en later, op vraag van Roosevelt, ambassadeur in Duitsland, Nazi-Duitsland. Daar raakt Seamus in de ban van Göring en het regime.
Zijn zoon, James, wordt al heel zijn leven klaargestoomd om het staalbedrijf van zijn vader over te nemen. Hij wordt naar de beste universiteiten gestuurd, ook in Berlijn. 
In tegenstelling tot zijn vader, doorziet James wat het Nazi-regime echt is: een dictatuur en slecht voor Europa en de wereld. James gaat het leger in om piloot te worden.

Zowel scenarist Wallace als tekenaar Julien Camp zijn onbekenden. Het tekenwerk heeft wat weg van Romain Hugault (de man met de verschillende vliegtuigreeksen). Elke pagina is indrukwekkend.
Wallace wil veel vertellen op 48 pagina's, wat soms de indruk geeft van te veel informatie op korte tijd. Om het album helemaal te kunnen volgen moet je Adler ook lezen. 

De Duitse leugen.
Voorlopig is Adler het verhaal van een Duits kind dat de leugen zal kiezen om te kunnen ontsnappen aan de realiteit: De vader van Hans Raeder overlijdt in de loopgraven, zijn oudere broer aan de Spaanse griep... 
Hans verdraait alles wat er gebeurd is: zijn vader was een heldhaftige piloot en zijn broer is gestorven van verdriet. Hans wil jagerpiloot worden, zoals zijn vader in Hans' ideale wereld.

Scenarist Patrice Buendia (Buck Danny, Thomas Silane) toont de beweegredenen van een jongen die zijn droom wil waarmaken. We zien Hans veranderen van een lief en behulpzaam kind tot hatelijke volwassene. Als hij voor zijn droom moet toegeven aan het nazi-monster, dan is dat maar zo. Zijn moeder blijft het nazisme wantrouwen.

Tekenaar Damien Andrieu is bij ons vrij onbekend en levert met Adler klassiek, harmonieus en degelijk tekenwerk af. De personages leven op papier, de actiescènes zitten vol dynamiek en ontzettend knap gedaan zijn de strippagina's in de strip. Hans is namelijk een fan van (Amerikaanse) vliegtuigstrips.

De tweekoppige adelaar.
De Franse edities zijn verschenen bij Zéphyr Editions (ondertussen onderdeel van Dupuis). Deze imprint geeft meer vliegtuig-  en oorlogstrips uit zoals (ook bij Dupuis) Team Rafale, Little England, De Rode Baron. De duikbootreeks U.47 moet in september 2018 bij Dark Dragon Books verschijnen.

Na het lezen van de beide albums is de link duidelijk, maar ook doorheen het album komen zaken terug. Er zit veel in deze eerste nummers: introductie van de personages, de tijd, mannelijke rivaliteit, onmogelijke liefdes en haat tussen families. 
Het zijn boeiende verhalen, al lijkt Eagle wat meer uitgewerkt dan de tegenhanger. In het begin lijkt de informatie wat veel en soms overbodig, maar na het lezen van beide albums klopt alles. 

Eagle/Adler is fascinerend en, denk ik, gewaagd project: twee reeksen aan elkaar koppelen als tweelingen. Voor zover ik weet is dit iets nieuws. Eagle/Adler is origineel en zeker de moeite waard om op te volgen. Het is alles behalve weggesmeten geld en tijd.
Het einde van de twee albums komt, logischerwijs, overeen: beide piloten zijn van gedachten verwisseld. Hoe zullen ze dit oplossen?

Boekgegevens:
Wallace & Julien Camp, De tweekoppige adelaar - Eagle  1: Een bewolkte horizon, Dupuis.

  • Softcover: €7,95, ISBN 9789031436620
  • Hardcover: €13,95, ISBN 9789031436651

Buendia & Andrieu, De tweekoppige adelaar - Adler  1: Een leugentje om bestwil, Dupuis.

  • Softcover: €7,95, ISBN 9789031436613
  • Hardcover: €13,95, ISBN 9789031436644

Geen opmerkingen:

Een reactie posten