donderdag 25 oktober 2018

Jomme(ke) door Griffo

Griffo (Werner Goelen) herwerkte het scenario van het allereerste Jommeke-album als eerbetoon aan Jef Nys en Jommeke. Griffo geeft er een eigen, hedendaagse draai aan. Het resultaat is Jomme, een verhaal met nieuwe en klassieke elementen.

Maak kennis met Jomme: Jommeke door de ogen van Griffo. Leuk resultaat, maar blijft nogal braaf. De tekenstijl is in ieder geval een verbetering. 

Griffo kreeg zo goed als carte blanche voor zijn bewerking. Alleen de bekende beperkingen voor een familiestrip: geen geweld, wapens of andere te realistische elementen. Jammer eigenlijk, want Jomme had een album kunnen zijn met de vraag: Wat als Jommeke volwassen wordt? Dan laat hij -ke achterwege en krijgen we Jomme. Maar dat is dit album niet geworden. Het is eerder een brave herwerking.

Dus geen vluchtelingen, zware wapens of hijacker... Maar wel twee nieuwe schurken die tevens dealers zijn: Kwak en Boets. Ook Jomme(ke) krijgt nieuwe vriendjes zoals Tistje. En nu kunnen we de Miekes eindelijk ook eens uit elkaar houden... 
Het verhaal is min of meer hetzelfde: Anatool verstopt het testament van zijn overleden werkgeefster in een oude bal van Jomme. Natuurlijk wil Anatool de bal terug, maar Jomme heeft die ondertussen ook niet meer. Zo begint de jacht op de voetbal en de schat van wijlen barones Groenvijver. 

Griffo heeft een leuke bewerking van Jommeke gemaakt die qua tekenstijl moderner is en naar mijn gevoel meer zal aanspreken. Het is alleen jammer dat Griffo toch beperkingen opgelegd kreeg. Zo weten we niet helemaal welk doelpubliek Ballon voor ogen heeft. Griffo had in ieder geval wel extremer willen gaan. Misschien hadden we dan een Jommeke à la Amoras gekregen? 
Het blijft alleen jammer dat Ballon geen stap verder wilt of durft gaan. Na een mislukte Miekes spin-off blijft Ballon in het brave mannekes-beleid zitten. Komaan, maak eens een gedurfde herwerking! 

Dat gezegd  zijnde is het resultaat van Griffo zeker de moeite waard en leuk leesvoer voor bijvoorbeeld tijdens het weekend. En ook al blijft het vooral een jeugdstrip, toch zullen ook volwassenen ervan kunnen genieten. 

Boekgegevens:
Griffo, Jomme: De jacht op een voetbal, Ballon, ISBN 9789462106260 (€7,95).


Afbeeldingen: ©️ Ballon Media, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten