zaterdag 13 oktober 2018

Collectie H.G. Wells 3: De Onzichtbare Man 1

In de H.G. Wells Collectie bij Glénat is afgelopen week het derde album verschenen: De Onzichtbare Man 1. Dobbs is nog altijd de scenarist/bewerker van dienst. De tekenaar voor deze bewerking is Christophe Regnault (Zij schreven geschiedenis, Waterloo). In het Frans is deze bewerking ook verschenen in de collectie Les grands classiques de la littérature en BD bij Le Monde


Het derde album in de H.G. Wells Collectie is de trouwe, moderne en sterke verstripping van de The Invisible Man, H.G. Wells’ sciencefictionroman uit 1897.

Alles is vredig en rustig in het dorpje Iping, maar dat zal snel veranderen wanneer Griffin, de onzichtbare man, halt houdt in het vreedzame dorpje. Er gaan wilde verhalen de ronde bij de inwoners. Is hij een spook? Of een uitvinder met een misvormd gezicht? Hun fantasie kan volop op hol slaan, want Griffin verschuilt zich onder windels. De inwoners verjagen hem ten slotte met geweld. Griffin ontsteekt in een wrede wraakactie.

De Onzichtbare Man is al vaak bewerkt in verschillende media: films (oudste uit 1933), radio en natuurlijk strips. Ook bij de superhelden komt de Onzichtbare Man wel eens voor. In Superior Stories uit 1955 staat een bewerking van de roman door Pete Morisi (Thunderbolt, 1965). In The League of Extraordinary Gentlemen komt de Onzichtbare Man ook voor. In deze graphic novel van Alan Moore verkracht hij verschillende schoolmeisjes. De Onzichtbare Man heeft iets van een perverse rotzak. En natuurlijk, op een van de eerste pagina's van Dobbs bewerking is het ook al zover: Griffin sluipt de kamer van het dienstmeisje binnen om haar al slapend te begluren (zij slaapt immers naakt). 


Net als bij de vorige delen uit deze collectie sluit het verhaal trouw aan bij de roman. Maar de echte ster van deze bewerking is toch wel de tekenaar. Zijn stijl is realistisch, eerder klassiek, in combinatie met een sterke compositie. Zeer doeltreffend! Regnault weet de ijzige sfeer zeer goed weer te geven. Zowel de decors als personages zijn even uitgewerkt.

Net als de vorige delen is De Onzichtbare Man 1 een absolute aanrader!  Het verhaal is cynisch, inventief en op momenten zelfs grappig. Hoewel de delen een andere tekenaar hebben blijft de stijl toch dicht in de buurt. Dit maakt dat de hele collectie mooi bij elkaar aansluiten.


Boekgegevens:   
Dobbs & Regnault, De Onzichtbare Man 1 (van 2), Glénat, ISBN 9789462940819 (€ 16,95)


Afbeeldingen: ©️ Glénat, 2018. Reclame beeld: originele van Glénat, vertaling en bewerking voor De Onzichtbare Man door Gestript Design.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten