vrijdag 26 oktober 2018

Historische fantasy in Parijs

De Beul is een geweldig historisch-fantasy verhaal van Mathieu Gabella met tekeningen van Julien Carette en Jérome Benoit. Zowel qua verhaal als grafisch is De Beul een topreeks!

Is het de hand van God op aarde? Als een levende legende laat hij de mensen van Parijs beven. Hij is de Beul en straft eenieder die een misstap begaat. Zorgt de Beul voor goddelijke gerechtigheid of is hij een handig wapen van het parlement om de mensen in bedwang te houden?

Mathieu Gabella (De Eenhoorn) is terug met een verhaal vol fantasie. De Beul verschijnt als een superheld, zo goed als onoverwinnelijk, zijn identiteit verscholen achter een masker. De Beul heeft heel wat weg van Batman, hoewel zijn masker dat van de Scarecrow is. De setting is een middeleeuws Parijs dat wel wat wegheeft van Gotham. 

Laten we de vergelijkingen met de DC superheld even achterwege, want De Beul is zoveel meer dan de vergelijkingen. Of de Beul nu ook echt een held is, is niet zo zwart/wit. De Beul is een psychologisch verhaal, verrassend door zijn intriges. De Beul heeft bepaalde krachten, de Gave
genoemd, waardoor hij onkwetsbaar is en door een ritueel kan kiezen waar en wanneer mensen sterven door zijn hand. Het enige waardoor de Beul kwetsbaar kan worden is wanneer iemand zijn identiteit kent. En die iemand is de Broeder Kopiist. Lang denken we dat de Beul de enige is met bovennatuurlijke krachten. Wanneer er een nar ten tonele verschijnt met dezelfde krachten als de 
Beul weten we dat er meer aan de hand is. Al verdenk ik de Broeder Kopiist ook van het bezit van krachten. Wat leuk is aan de albums is het heen en weer gaan in de tijd. Zo leren we delen van het verleden van de Beul en lezen we over zijn krachten.


Wie zijn deze nar en zijn handlanger? Waarom heeft ineens iedereen het op de Beul gemunt? Alles gaat terug op een oude vete tussen de Capetingers. Want ook de koning van Frankrijk heeft een bepaalde gave en net als alle andere koningen heeft ook deze een tweelingsbroer. Deze tweelingsbroer draagt ook een masker, maar dan één van ijzer. De broer is de man met het ijzeren masker. Blijven de Beul en de nar vijanden of zullen ze hun krachten moeten bundelen? 

De Beul is een echte kaskraker: spannend, vol actie en diepgang... Een historisch-fantasy verhaal zoals we dat graag lezen. Daedalus heeft met deze vertaling (in het Frans bij Delcourt verschenen) een goede zet gedaan! 

Boekgegevens:
Gabella & Carette, De Beul 1: Goddelijke gerechtigheid, Daedalus, ISBN 9789088108976 (€7,95).

Gabella & Carette, De Beul 2: Maskerade, Daedalus, ISBN 9789088108990 (€7,95).


Afbeeldingen: ©️ Daedalus, 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten