vrijdag 16 november 2018

Een ecologische saga

Niets groeit nog waardoor er hongersnood dreigt. Volgens wetenschapper Ruben heeft de natuur het opgegeven: zaden ontkiemen niet meer, er worden geen kinderen meer geboren... Samen met zijn zoon Nils gaat Ruben op zoek naar de oorzaak. Wat als de legenden van een verborgen wereld kloppen? Ruben en Nils wagen zich in een mythologische wereld. Welkom in de wereld van Nils 1: De Elementalen.
Door Elias Jonkers.

Een betoverend begin van een veelbelovende en meeslepende ecologische trilogie. Grafisch zal Nils je van je sokken blazen!

Scenarist Jérôme Hamon (Emma en Charlotte, Dreams Factory) bouwt een eigen wereld op met elementen uit de Noorse mythologie. Nils is een ecologische saga die zich zowel in een fantasywereld als in onze toekomst of ons heden kan afspelen. De held is geen woeste krijger, maar een jongen, wat maakt dat het verhaal voor een breed publiek is. 
Qua tekenwerk blaast Nils je omver. Tekenaar en inkleurder Antoine Carrion geeft het geheel een delicate, poëtische sfeer mee. De compositie, kleurschakeringen en fijne lijn geven dit album een magie die de lezer zeker zal bijblijven.

Scenarist en tekenaar geven evenveel aandacht aan de landschappen als aan de mensen en dieren. Paarden bestaan niet (meer?) in het Nils-universum, maar hebben plaats gemaakt voor Orkhins, een soort gnoe. De elementalen (kleine lichtgevende wezentjes) zijn eenvoudig, maar toch ontzettend leuk neergezet. 

Nils heeft een veelbelovende toekomst. Het eerste deel, De Elementalen, is vooral een album waarbij we kennismaken met het universum. Een minpunt is de clichématige strijd: de mensen in harmonie met de natuur en het kwaadaardige rijk (Cyan) dat de natuur wil domineren. Maar dit minpunt staat het potentieel van deze trilogie absoluut niet in de weg. We zijn benieuwd naar hoe de scenarist deze
strijd gaan verderzetten. Het lijkt er in ieder geval op dat de goden een rol gaan spelen en interesse hebben in Nils. 
Nils is een meeslepend verhaal, dat grafisch ontzettend sterk staat.


Boekgegevens:
Hamon & Carrion, Nils 1: De Elementalen, Silvester, ISBN 9789463064699 (€16,95)

Afbeeldingen: ©️ Silvester, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten