donderdag 4 februari 2016

Arthus trivium: realiteit en fantasy met Nostradamus

Met de nieuwe spannende reeks, Arthus Trivium, zet uitgever Dargaud de lijn met veelbelovende nieuwe reeksen ook dit jaar gewoon verder. En deze historisch fantastische reeks over Nostradamus en zijn leerlingen lijkt nu al een gouden toekomst tegemoet te treden. 
Door Elias Jonkers.

Fantasy en realiteit.
Het eerste deel, De engelen van Nostradamus, is een introducerend album omdat vooral de personages worden voorgesteld en de aanloop naar verdere ontwikkelingen aan bod komt. De drie leerlingen van Nostradamus krijgen een even grote rol om hen voor te stellen aan de lezer. 
Het avontuur speelt zich af in 1565, één jaar voor het overlijden van Nostradamus. Zijn rol is na dit eerste deel zo goed als uitgespeeld. Hij heeft zijn voorspellingen gedaan. We zien in flashbacks vroegere perioden in het leven van Nostradamus. 

Deze perioden in het leven van Nostradamus zijn trouwens echt gebeurd. Michel de Nostredame latiniseerde zijn naam naar Nostradamus en was apotheker van opleiding. Na enkele jaren in die hoedanigheid te werken ging hij studeren voor arts. Hij werd echter van de universiteit gestuurd omdat het verboden was om als apotheker ook voor arts te studeren.
Hierna ging hij gewoon verder met werken als apotheker en verwierf hij prestige door het bestrijden van de pest met zijn roze pil. De geleerde Scaliger nodigde Nostradamus uit om naar Agen te komen. Hier trouwde hij en kreeg twee kinderen. Zijn vrouw en kinderen stierven aan de pest. Na rond te reizen door Frankrijk en Italië trouwde hij met Anne en zij kregen zes kinderen.
Ook zijn secretaris, Jean de Chavigny, heeft echt bestaan. 

De drie leerlingen van Nostradamus zijn dan weer volledig verzonnen. We hebben de leider Arthus, die bedreven is in de retorica en goed met messen overweg kan. Arthus twijfelt echter aan de echtheid van de voorspellingen van zijn meester. Daarnaast hebben we Angelus, de wiskundige die zijn meester trouw volgt. Hij is gewelddadig en onvoorspelbaar, maar ook belezen.
Dan hebben we nog Angelique die bedreven is in de zwarte magie en onder een valse naam door het leven gaat. 
Zij trekken in naam van Nostradamus door heel Frankrijk om mysteries op te helderen waar zowel wetenschap als religie geen antwoord op hebben. Arthus en Angelus moeten zelfs onderzoek doen naar een bisschop die jongetjes zou misbruiken. Behoorlijk hedendaags. Maar Frankrijk lijkt rijk te zijn aan mysteries en intriges. 



We kunnen Nostradamus zien als realistische fantasy. Hij heeft immers echt een aantal voorspelling gepubliceerd, Les prophéties (1555), en tot op de dag van vandaag blijven de mensen er over praten. 
Hij zou Napoleon, het communisme, terrorisme in Europa, de wereldoorlogen en Hitler hebben voorspeld. Tot zelfs het einde van de wereld. De dood van Hendrik II van Frankrijk in 1559 zou zelfs vrij accuraat zijn voorspeld door Nostradamus. 
Deze apotheker en voorspeller is een figuur waar rond gefantaseerd kan worden en hij stond al vaak model voor literatuur, film en strips. 
Toch is Arthus Trivium meer dan een zoveelste werk rond Nostradamus. Hij speelt er wel een belangrijke rol in, maar het vooral gaat vooral over de drie leerlingen en in de volgende delen zal de focus nog meer verhuizen naar Arthus, de leider en uitverkorene van de meester. 

Het team.
De scenarist, Raule, doet bij ons een belletje rinkelen van de reeksen Jazz Maynard bij Dargaud en Isabellae, in het Frans verschenen bij Le Lomard. In het Nederlands is Isabellae eind vorig jaar bij Dark Dragon Books verschenen. 
De tekenaar, Juan Luis Landa, is bij ons minder bekend. In Spanje is hij vooral gekend als illustrator en hij bezit een grote vaardigheid als kunstenaar. Als illustrator kan hij heel uiteenlopende stijlen aan. Dat hij als tekenaar perfectionistisch is, blijkt wel uit de personages en de details in de tekeningen. De gezichtsuitdrukkingen zijn erg geslaagd en de sfeer zit er goed in. 
Toch lijkt het dat sommige scenes te statisch zijn weergegeven en te veel doen denken aan illustraties. Maar Landa weet wel telkens de juiste camerastandpunten te bepalen. De stijl van personages die hij gebruikt in Arthus Trivium doet denken aan manga, maar toch met genoeg eigenheid. Het weerspiegelt de stijl van meestertekenaar Luis. 

Het album begint met een enorm sterk beeld: Nostradamus krijgt een visioen over de Tweede Wereldoorlog, Hitler en de vervolging van de Joden. Dit zou hij ook echt hebben voorspeld. Daarna keren we terug naar de klassieke opbouw van een strip. Alleen wanneer Nostradamus een voorspelling doet of anderen naar een van zijn voorspellingen refereren krijgen we een interessante paginaopbouw. Maar nergens zo sterk als die eerste pagina. 



Het eerste deel van Arthus Trivium, verteld in twee delen, is de start van een nieuwe reeks. En een kwaliteitsvolle start. Zowel qua tekenstijl als scenario is het een uiterst geslaagd album. Het bevat zowel historie, actie, avontuur, intriges als fantasy. Kortom, voor ieder wat wils. 
De engelen van Nostradamus is een niet te missen start van een nieuwe, veelbelovende, reeks waarin we worden warm gemaakt voor de komende gebeurtenissen. 

Boekgegevens: 
Raule & Landa, Arthus Trivium 1: De engelen van Nostradamus, Dargaud, ISBN 9789085584278 (7,95) 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten