maandag 8 februari 2016

Gloria Victis! Actie en spanning in de arena

Het tweede deel van de nieuwe sandalenstrip Gloria Victis ligt sinds vorige week in de winkels. De tol van de nederlaag is een mooi en sterk vervolg op het denderende eerste deel. Deel twee bevat romance, actie en spanning. Gloria Victis is een waardevolle aanvulling op de lijst van sandalenstrips.
Door Elias Jonkers.

Even herhalen.
In het eerste deel, De zonen van Apollo, konden we kennis maken met Aelio Hermeros, de zoon van een bekende en succesvolle menner. Maar door een ramp in de arena wordt Aelio wees. Eerst is hij slaaf, daarna weer een vrij man. Maar zelf de teugels vastpakken om te schitteren in een race? Nee, dat nooit! 
Het eerste deel was een denderende start van een nieuwe reeks bij uitgeverij Le Lombard. Scenarist Juanra Fernandez had zijn huiswerk gedaan, want de protagonist is gebaseerd op een bestaande historisch personage. Het eerste deel was een heel aannemelijke historische strip. 

Tragedie.
Deel twee, De tol van de nederlaag, gaat in dezelfde lijn verder. Aelio is dan wel geen slaaf meer, maar echt vrij kan je de arme jongen ook niet noemen. Horatia, de vrouw van zijn voormalige meester Nigrinus, wil een jonge knaap in haar bed en zelf is Aelio verliefd op de slavin Fabia. Maar meer nog dan dit alles is hij de slaaf van zijn vaders talent dat hij geërfd heeft. 

Hoewel Aelio nooit een menner wil worden, heeft het lot andere plannen met hem. Door een list van zijn tegenstander Victor, die net als zijn vader, Victor Sr., alleen maar kan winnen door vals te spelen. Victor Sr. is trouwens verantwoordelijk voor het ongeluk waarin Aelio's vader omkwam en waardoor hijzelf nooit meer kon rijden. Toch wil zijn zoon wraak. Terwijl hij er zelf voor zorgt dat zijn vader verlamd is voor de rest van zijn leven.

U ziet, Victor is een bedorven man, slecht tot op het bot. Te weinig talent om eerlijk een wedstrijd te winnen, terwijl Aelio meer talent heeft dan alle menners samen. Maar het is moeilijk om te winnen wanneer je jezelf niet honderd procent vertrouwt en de tegenstander alles behalve sportief is. 
Toch laat Aelio zijn talent in de arena zien en kan hij een ramp voorkomen. Tijdens de race zit je als lezer op het puntje van je stoel van de spanning.  
We blijven zitten met de vraag: 'Zal Aelio uiteindelijk zijn rivaal Victor kunnen verslaan?' Hopelijk krijgen we in het derde deel een antwoord op deze spannende vraag.

Zowel de scenarist, Juanra Fernandez, als de tekenaar, Mateo Guerrero, kennen de knepen van het vak en weten van Gloria Victis een mooie en heldere strip te maken. Zowel op verhaal- als tekentechnisch vlak. 

Gloria Victis, eer aan de verslagene, is een tragisch verhaal met actie, spanning, liefde, verraad en vriendschap. Het is niet zomaar een zoveelste strip over het Oude Rome. Het zoomt in op een detail in de Romeinse geschiedenis, de wagenrennen. Maar het verhaal heeft ook genoeg aandacht voor de menselijke kant en de relaties tussen de personages.
Boekgegevens:
Juanra Fernandez; Mateo Guerrero; Javi Montes, Gloria Victis: 2. De tol van de nederlaag, Le Lombard, ISBN 9789055819102
Geen opmerkingen:

Een reactie posten