dinsdag 8 september 2015

Gloria Victis 1: De zonen van Apollo

faction met kwaliteitHet huwelijk tussen feit en fictie wordt ook wel ‘faction’ genoemd. De nieuwe uitgave van Le Lombard, Gloria Victis 1: De zonen van Apollo, valt onder deze noemer. De Romeinse oudheid is in trek bij stripkunstenaars en –lezers. Reeksen als Murena, Alex en De Adelaars van Rome bewijzen dit. Het in België nog onbekende duo Fernandez en Guerrero verovert met hun nieuwe reeks een plaatsje tussen de andere sandalenstrips.

Het verhaal gaat over de jonge Aelio Hermeros, zoon van één van de beste wagenmenners uit het Romeinse Rijk. Zijn talent overstijgt dat van zijn vader en hij heeft een aangeboren aanleg voor het trainen van paarden. Oude vrienden willen Aelio in de voetsporen van zijn vader dwingen om hem zo de grootste wagenmenner van het Romeinse Rijk te doen worden.

De protagonist van de reeks is gebaseerd op een historisch personage. De echte Aelio Hermeros is in de vergetelheid geraakt, en zo is deze strip een eerbetoon aan een vergeten held. Wanneer oude vergeten personen weer opduiken als echo’s uit het verleden, kunnen ze mythische proporties aannemen. De gebeurtenissen die ze in de fictie meemaken hebben ze waarschijnlijk niet allemaal zelf beleefd.

Het vertrekpunt voor deze reeks was de tekst op een gedenksteen in het Archeologisch Museum te Cuenca. De gedenksteen was opgedragen aan een zekere Aelio Hermeros, wagenmenner, die overleed in Ilici, 33 jaar oud…
Een ander personage in de strip, Diocles, is gebaseerd op Gaius Appuleius Diocles uit de provincie Hispania (Spanje) die zowat de best betaalde sporter is uit de geschiedenis. Deze wagenmenners waren wat de wielrenners en voetballers vandaag zijn: helden.
Equirria, de wagenrennen in het Oude Rome, werden gehouden ter ere van de god Mars en zijn mogelijk ontstaan als trainingen van het leger. Het is dus logisch dat ze in de stad Ilici, waar ons verhaal begint, het beeld van Mars ronddragen voor de start van de race. Nochtans vraagt één van de personages in de strip zich af waarom dit beeld getoond wordt terwijl het geen oorlog is.

De race die in Gloria Victis getoond wordt, is zoals ze ook echt werden gehouden. Bij deze wagenrennen moesten de menners de kleur van hun groep verdedigen. De kleuren waren: veneta (blauw), prasina (groen), russata (rood) en albata (wit). Het kon zijn dat één menner doorheen zijn carrière van kleur wisselde. Uit deze strip valt vast en zeker iets te leren over de historische werkelijkheid.

Zoals bij elke historische fictie, hetzij in roman- of stripvorm, kan het verhaal nooit helemaal waar zijn. Elke historische roman is een balans tussen feit en fictie. Wat deze strip tot een geslaagd werk maakt, is dat het verhaal in zijn fictieve aard toch heel aannemelijk is.

Boekgegevens:

Juanra Fernandez; Mateo Guerrero; Javi Montes, Gloria Victis 1: de zonen van Apollo, Uitgeverij Le Lombard, ISBN 978 90 558 1896 9 (€7,50)

Elias Jonkers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten