maandag 28 maart 2016

Space road trip (met een kip, worstje en een klein meisje)

Avontuur, humor, vriendschap, geweld en een moraal. Dat zijn zowat de ingrediënten van de nieuwe strip van Craig Thompson. Ruimtekruimels is en meeslepende en fantasierijke graphic novel voor jong en oud die meer inhoud bevat dan een knotsgek sciencefiction-avontuur.
Door Elias Jonkers.Zoals gezegd heeft Ruimtekruimels nog meer ingrediënten dan bovenstaande. Om het lijstje helemaal af te maken: dierenleed, verdriet, enorme afvalbergen, kapitalisme, discriminatie en andere rompslomp die bij het mens-zijn hoort. Thompson laat ons weer kennismaken met thema's als ecologie en rijk tegenover arm. Want het hoofdpersonage, Violet Marlocke, is niet rijk maar wel heel gelukkig: ze heeft ouders die haar ontzettend graag zien. Haar vader, Gar, is 'houthakker' in de ruimte en haar moeder, Cera, werkt als modeontwerpster. 


Wanneer Violets school wordt opgegeten door de ruimtewalvissen moet Violet wel mee met haar moeder. Wanneer Cera wordt gepromoveerd en op Oezz-Turr, het ruimtestation voor de rijken, mag gaan werken, ontmoet Violet Elliot, de zoon van een gemuteerde haan. Elliot heeft kleurrijke visioenen over de toekomst en is, in het begin, alles behalve een echte held.
Kort daarop verdwijnt Gar wanneer hij een geheime opdracht uitvoert voor de ruimtezagerij. Samen met Elliot en Zacchaeus, de op één na laaste Frankrufter die op het ruimtestort woont, gaat Violet op zoek naar haar vader. 
Wat volgt is een roadtrip doorheen het heelal terwijl de ruimtewalvissen alles opeten en onderkakken. De grootste ramp in de geschiedenis van de mensheid is trouwens de ruimtewalvissendiarree die hele planeten onbewoonbaar maakt. 
De ruimtetuigen waarmee gevlogen wordt zijn leuke verzinsels  en de bewoners van het heelal zijn een bonte verzameling van verschillende soorten, de ene al wat gekker dan de andere. 
U ziet het al, aan fantasie ontbreekt het in dit verhaal niet. Maar waar het boek ook niet aan ontbreekt is de tekenstijl. We zijn het gewoon om van Craig Thompson zwart-wit verhalen te lezen in een ruwere stijl dan we nu onder ogen krijgen. Ruimtekruimels blijft in de onmisbare Thompson-stijl, maar is toch anders dan Good-bye Chunky Rice, Blankets en Habibi
Craig Thompson bewijst weer maar eens dat hij het striptekenen duidelijk onder de knie heeft. Zijn pagina's zijn een plezier om naar de kijken en de compositie en paneelranden maken deel uit van het verhaal. De doorsnedes van de ruimtetuigen geven interessante beelden.
Voor de inkleuring nam Thompson Dave Stewart onder de arm. Voor zijn werk is Stewart al negen keer bekroond met een Eisner Award.  
Door de fantasievolle tekeningen, de compositie en de rijke inkleuring is Ruimtekruimels een prachtig visueel schouwspel. Het verhaal is amusant met een sociale en ecologische boodschap voor kinderen en volwassenen. 
Craig Thompson bewijst nog eens dat hij niet in de vergetelheid zal terechtkomen, want hij heeft mee de koers uitgezet voor de hedendaagse strip.

Boekgegevens:
Craig Thompson, Ruimtekruimels, Casterman, softcover, 320 pagina's, ISBN 9789030371564 (€19,95)


Dit artikel verscheen ook op de website van de Boekenkrant: http://www.boekenkrant.com/space-road-trip/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten