woensdag 19 oktober 2016

Nieuw stripmagazine Scratches zet in op kwaliteit

Is de tijd van het striptijdschrift terug aan het komen? Het lijkt erop, want ook uitgeverij Scratch lanceert een nieuw tijdschrift, of boek, want Scratches is wel een heel stijlvol, interessant en kwaliteitsvol uitgegeven magazine. Scratches is grafisch een lust voor het oog en een mentale verrijking.
Door Elias Jonkers.

Kort samengevat: Scratches is een nieuw striptijdschrift met eerder ongepubliceerd en nieuw werk van de top in de stripwereld. 


Hoewel Scratches het accent op Vlaamse en Nederlandse stripkunstenaars legt, is het een Engelstalig striptijdschrift om zo een internationaal publiek te bereiken. De bedoeling is dat zowel nieuw en opkomend talent als de gevestigde waarden, uit binnen- en buitenland, hun werk kunnen tonen. Namen als Brecht Evens, Judith Van Istendael, Jeroen Janssen en Ben Gijsemans (met een voorpublicatie van Aaron) laten zien dat ze als Belgische stripkunstenaars tot de top horen.
Daarnaast bevat Scratches nieuw en eerder ongepubliceerd werk van internationale grootheden als Robert Crumb, Art Spiegelman, Chris Ware...
Naast het beeldend werk vinden we ook drie achtergrondartikelen over 'wegbereiders' van de strip zoals Mark Smeets, Frans Masereel, en de Spaanse ontwerper Manolo Prieto. Prietro ontwierp de Stier van Osborne, het bekende stierensilhouet dat de flessen Veterano cognac siert.

En voor deze Scratches heeft redacteur Joost Swarte zijn stripfiguur Jopo de Pojo weer van onder het stof gehaald. 

Als kers op de prachtige taart krijgen we een uitneembare poster met Nam War van Lennard Kok. Een grafisch verbluffende poster/strip gebaseerd op de foto van Kim Phuc tijdens de Vietnamoorlog

Scratches telt zo'n 112 pagina's op groot formaat en fraai papier, een echte luxe-uitgave. Het is wel aan de dure kant (€ 30), maar het verschijnt maar één keer per jaar en het is de investering meer dan waard. Want Scratches is geen doorsnee striptijdschrift, het toont werk waar plaats is voor experimenteren en niet zozeer de mainstream. 
Een pracht van een magazine, dat kunstzinnige strips op ons loslaat die grafisch heel sterk zijn. Al is het soms wat verdrinken in de stroom van beelden die maar blijven komen, zonder enige duiding. Gelukkig zijn er nog de interessante artikels.

Een ontmoeting tussen strip en kunst, zo wordt Scratches van uitgeverij Scratch omschreven. Zo zou ik het niet omschrijven, want dat houdt een tegenstrijdigheid in: een ontmoeting kan pas plaatsvinden als de twee componenten niet hetzelfde zijn. En daar zit nu net het probleem: strip is kunst! Dus Scratches is geen ontmoeting of vereniging tussen strip en kunst maar een nieuwe aanwinst in de stripkunst!

Boekgegevens:
Samenstelling en redactie: Joost Swarte en Hansje Joustra, Scratches 1, Scratch, ISBN 9789492117540 (€ 30)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten