zaterdag 15 oktober 2016

Wonder Woman's albasten verjaardag

In 2016 bestaat Wonder Woman 75 jaar. in Amerika vierden ze deze verjaardag met een tweede reeks postzegels van Wonder Woman. Zij verscheen voor het eerst in All Star Comics #8 (december 1941). Wonder Woman is bedacht door psycholoog William Moulton Marston, samen met zijn vrouw Elizabeth en tekenaar H.G. Peter. Ook bij Gestript! vieren wij haar verjaardag. 
Door Elias Jonkers.

We zitten in een interessante periode in de stripgeschiedenis. Drie jaar eerder, in 1938, debuteerde Superman. Met de publicatie van Superman in Action Comics #1 werd het superheldengenre geïntroduceerd in de stripwereld. Deze publicatie was zelfs zo belangrijk dat 1938 het begin werd van The Golden Age of Comic Books. Om ook in het succes van Superman te kunnen delen werd de ene superheld na de andere verzonnen. Maar niet elke superheld werd even succesvol: dit zijn de regrettable superheroes.
Wonder Woman kunnen we moeilijk regrettable noemen, want zij is één van die superhelden die wel heel succesvol werd. Ze kende een bijna onafgebroken publicatie, behalve dan even in 1986. Ze werd bedacht door de Amerikaanse psycholoog William Moulton Marston. Marston gaf in een interview op 25 oktober 1940 met Family Circle magazine zijn idee over het potentieel en de educatieve waarden van de strip mee. Max Gaines, co-uitgever bij All-American Publications,  las het artikel en nam Marston aan als educatief consulent. 
All-American Publications lag aan de oorsprong van o.a. Green Lantern, Flash en Hawkman. Het was een voorloper van DC Comics.

Marston moest een nieuwe superheld bedenken. Maar het was zijn vrouw Elizabeth Marston die suggereerde dat het een vrouw moest zijn. Marston bedacht dan Suprema the Wonder Woman. Die maakte haar debuut echter als Wonder Woman in All Star Comics # 8 (dec. 1941). Hoewel Wonder Woman niet de eerste vrouwelijke superheld is, is zij wel de bekendste. Vier maanden vóór Wonder Woman kwam in Canada Nelvana of the Northern Lights (aug. 1941) uit. 

Het leven van Wonder Woman.

In werkelijkheid is zij Diana, prinses van Themyscira (haar land) en dochter van koningin Hippolyta, en kreeg van de Olympische goden verschillende superkrachten. Zij is mooi als Aphrodite (godin van liefde en schoonheid), wijzer dan Athene (godin van wijsheid en kunst), sneller dan Hermes (god van handel, reizigers en de boodschapper van de goden) en sterker dan Heracles. De oorsprong van haar krachten werd pas in de jaren 1950 bekend, wanneer het personage begon te veranderen. Ook haar uitspraken werden minder feministisch.

Wonder Woman #1 in de Rebirth-serie.
In onze wereld is ze bekend onder haar alias Diana Prince. De echte Diana Prince was een verpleegster in het leger. Zij kreeg van Wonder Woman geld om haar man in Zuid-Amerika te bezoeken op voorwaarde dat Wonder Woman haar naam mocht gebruiken als alias. Nadien werkte Wonder Woman nog als secretaresse voor het leger.
Wonder Woman was lid van de Justice Society of America. De JSA kwam voor het eerst voor in All Star Comics #3 (winter 1940-41) en was het eerste superheldenteam. Nu is Wonder Woman lid van de Justice League of America (debuteerde in The Brave and the Bold #28, maart 1960).

In 2011 herlanceerde DC Comics hun hele lijn van lopende superhelden-comics. Die gaven ze de naam The New 52. Eén van de grote veranderingen in het leven van Wonder Woman was dat ze nu de dochter was van Zeus en dus een halfgodin.
In 2016 deed DC Comics nog eens een herlancering van de superhelden met DC Rebirth. In deze versie heeft Wonder Woman een tweelingbroer.

Wonder Woman ontmoet Diana Prince.

In andere media: multimediale storytelling.

Gal Gadot als Wonder Woman
Net als de andere superhelden komt Wonder Woman ook voor in andere media: film, tekenfilm, speelgoed, TV-series, computergames.

In Superman v Batman: Dawn of Justice (2016) kwam Wonder Woman voor, gespeeld door Gal Gadot. In 2017 speelt Gadot weer Wonder Woman in een langspeelfilm.

Toekomst.

Wonder Woman is één van de superhelden die de tijden heeft getrotseerd. Dit kan liggen aan het principe van herlancering dat DC Comics geregeld uitvoert. Op deze manier blijven nieuwe lezers de personages ontdekken. Wanneer het personage in één lange adem blijft lopen, geraken de mensen er niet meer wijs uit en trekt het geen nieuwe lezers aan. Ook de multimediale storytelling helpt bij het actief houden van een personage.
Met volgend jaar een nieuwe film en de Rebirth-serie is de toekomst weer even verzekerd, en wie weet voor de volgende 75 jaar.

Het debuut van Wonder Woman.

De 2016 postzegels: Wonder Woman in verschillende gedaantes. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten