zondag 23 oktober 2016

Dating for geeks

We zitten ondertussen al aan het vijfde album van de topreeks Dating for Geeks van Kenny Rubenis. De albums zijn telkens een verzameling van dagelijkse stroken in Metro. Kenny maakt een universele strip die op momenten angstaanjagend accuraat is. 
Door Elias Jonkers en Sien Vrolix.

Een universele reeks die op momenten verbazend herkenbaar is. De humor en tekeningen zijn van een topniveau. Dating for Geeks is een absolute must voor alle geeks en stripliefhebbers!


De eerste keer was op een stripbeurs, ik weet niet meer welke het was (geekfail): daar zat een tekenaar te signeren met wat ons een leuke strip leek. Dat bleek Kenny Rubenis te zijn en de strip was Dating for Geeks. We kochten toen direct het eerste en tweede album, beide gesigneerd. En dat was het begin van een nieuwe traditie. En oh ja, de beurs was het Brabants Stripspektakel. Oef, geekiness gered!

Dating for Geeks debuteerde oorspronkelijk als een kleine, in eigen beheer uitgegeven strip. Deze eerste Dating for Geeks bestond vooral uit cartoons. Als strip bedacht Kenny toen Joris, een familiesitcom in stripvorm over een pas afgestudeerde academiestudent die terug bij zijn ouders gaat wonen. In deze strip gaat Joris geregeld naar het uitzendbureau waar een roodharige vrouw werkt. 

In 2014 verscheen Dating for Geeks in Sp!ts. De nieuwe Dating for Geeks, zeg maar 2.0, was een combinatie van de oorspronkelijke en de Joris-strips. 
Datzelfde jaar stopte TMG met het uitgeven van Sp!ts en ging het alleen met Metro verder. Kenny verhuisde mee en sindsdien schittert de vaste cast van nerds elke dag in Metro. Zo hebben we de vrijgezelle nerd Jasper (die erg op Joris lijkt) en Yvon, die bij het datingbureau werkt. Jasper komt geregeld op het bureau bij Yvon. Deze herhaling zagen we al bij Joris: op het uitzendbureau.
Verder hebben we nog Claire, die op zich geen probleem heeft met een date te vinden maar haar standaard ligt nogal hoog. En de enge Jeff, die telkens opnieuw vrouwen aan de toog probeert te versieren maar altijd faalt. Verder is er nog een zekere Kenny, een striptekenaar...

Evolutie van Jasper en Yvon. Boven: Joris, Jasper en Yvon uit album 1 en Jasper en Yvon uit 2015.

Maar Dating for Geeks telt niet alleen personages die falen op vlak van liefde: er is ook nog het geeky koppeltje Edward en Renee, die in album 1 net zijn gaan samenwonen. Deze hoofdpersonages (Jasper, Yvon, Edward, Renee, Claire, Jeff en Kenny) geven al stof genoeg voor een succesvolle reeks, en ondertussen komen er nog personages bij. 

Edward en Renee, uit Dating for Geeks 1: Single Players, p. 4.
Tegenwoordig is de term nerd of geek al lang geen scheldnaam meer, en dat is in grote mate te danken aan de populariteit van tv-series als The Big Bang Theory, maar ik wil graag geloven dat ook Dating for Geeks hier een steentje aan bijdraagt.
De reeks combineert humor met zelfspot, wat het beste bewijs is van een grote zelfkennis. Iedere geek zal zichzelf herkennen en zijn lachspieren laten werken.
De situaties waarin de personages zich bevinden zijn gekoppeld aan wat er in de actualiteit speelt: alledaagse zaken, maar ook grote populaire fenomenen: Game of Thrones, Star Wars, Doctor Who, stripbeurzen. De verwijzing naar de fan en popcultuur zijn nooit ver weg.
En waarom is Kenny met Dating for Geeks begonnen? Zodat hij zijn liefde voor tv-series en romantische komedies kan combineren. 

Inspelen op wat er in de 'echte' wereld gebeurt.


De stijl van Kenny Rubenis is het best te omschrijven als eenvoudig, vrolijk en helder. Degelijk vakwerk dus! De cartooneske stijl past ook perfect bij de inhoud. Het is ook interessant om de evolutie van Kenny doorheen de albums te zien, vooral vanaf het eerste album. Bekijk de afbeelding van Joris-Jasper en Yvon: de evolutie is duidelijk. Kenny was al een goede tekenaar maar hij heeft zijn stijl doorheen de jaren geperfectioneerd tot de strakke, heldere en kwaliteitsvolle tekeningen die het nu zijn.
De tekeningen voor de strips worden digitaal getekend, waardoor er geen originelen zijn (die later vele keren meer waard zijn). Maar hier heeft Kenny Rubenis een slimme oplossing voor gevonden: 3,5" diskettes met originele bestanden op. Dat is echt een leuk idee!

De stroken zijn ook te lezen op de website en op de facebookpagina van Dating for Geeks. Je kent dan wel alle grappen al, maar toch blijft het leuk om daarna het album te kopen, te laten signeren, en nog eens te lezen. Want de grappen blijven goed, net zoals Star Wars goed blijft na de zoveelste herhaling. 

Hoewel Dating for Geeks over het algemeen universeel is, zijn er momenten dat het wel duidelijk is dat de strips Nederlands zijn: bij de oranje-gekte bijvoorbeeld, of wanneer het gaat over de NS. Hoewel de spoorwegen in België van hetzelfde bedje ziek zijn. 
Dating for Geeks is een unieke must have voor iedereen die zichzelf een geek vindt maar ook voor stripliefhebbers, want het is toch één van de betere komische reeksen op de markt op dit moment.
Maar je hoeft niet per se mee te zijn met al de verwijzingen naar de popcultuur om van de grappen te genieten.
Dating for Geeks is gewoonweg een topreeks die voor iedereen geschikt is!

Boekgegevens:
Kenny Rubenis, Dating for Geeks, Strip2000, 8,95
1: Singe Players, ISBN 9789462800144
2: Sequel, ISBN 9789462800397
3: Viral, ISBN 9789462801264
4: A New Hope, ISBN 9789462801585
5: In Space, ISBN 9789462802414

Geen opmerkingen:

Een reactie posten