maandag 29 mei 2017

Hoogtepunt op 31 mei: Een nieuwe speciale Robbedoes



Marc Legendre (Biebel, Rode Ridder) en Charel Cambré (Amoras). Het is voor het eerst in 79 jaar dat twee Vlamingen aan de slag mogen met Robbedoes. Een ware  primeur! Het eerste deel van deze Robbedoes Special, Happy Family, is zowel voor de doorgewinterde Robbedoes-fan als de lezer die deze roodharige held nog niet kent. 

Uitgever van Ballon Media, Alexis Dragonetti, ziet een droom in vervulling gaan nu Ballon met het vlaggenschip van Dupuis in het Nederlands aan de slag mag. Het idee om een Nederlandstalig verhaal met Robbedoes te ontwikkelen, viel ook bij de uitgever van Dupuis in de smaak. Het is dankzij deze avontuurlijke piccolo dat uitgeverij Dupuis is kunnen uitgroeien tot wat het nu is, en het zou zonde zijn als ze niet blijven vernieuwen. 
Als peter voor dit nieuwe project vroeg Dragonetti acteur en komiek Guga Baúl. Waarom Guga? 
"Guga is een stripliefhebber. Niet per sé opgegroeid met Robbedoes, maar na het lezen van het album was hij laaiend enthousiast. Het ultieme bewijs dat je geen Robbedoes-kenner moet zijn om van deze nieuwe reeks avonturen te kunnen smullen.” - Alexis Dragonetti


Het verhaal.
Een superbrein ter grootte van een ei? Dat kan alleen maar uit de koker van de graaf van Rommelgem komen. Met zijn nieuwe uitvinding vliegen vliegtuigen zonder piloot en parkeren auto’s zichzelf op de kleinste plekjes. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar ook mensen met minder nobele bedoelingen hebben het op het ei gemunt. Hij rekent op Robbedoes om zich als een moederkloek over het ei te ontfermen. Dit is de start van een dolle rit naar het zuiden, in het gezelschap van een dame en een dreumes. Is Robbedoes vader geworden van...?

Het team.
Scenarist Marc Legendre maakte onder het pseudoniem Ikke zijn debuut in het blad Robbedoes met Biebel (1983). Vanaf 2012 was Legendre de scenarist voor De Rode Ridder en in 2013 schreef Legendre het scenario voor Amoras, de spin-off van Suske en Wiske. Voor de vernieuwde Rode Ridder is Legendre tevens de scenarist.

Tekenaar Charel Cambré werkte aan verschillende projecten zoals twee Pfaffs-albums en voor Studio 100 tekende hij de strips van Spring (6 albums) en Mega Mindy (ook slechts 6 albums). Nadien werkte Cambré aan zijn eigen reeks Jump (eerst uitgegeven door Standaard, nadien door het ondertussen opgedoekte Strip2000). 
De grotere bekendheid voor Cambré kwam er met zijn strips over de koning (Albert en nadien ook Filip). Nu is hij vooral bekend als de tekenaar van Amoras



Robbedoes.
In 1937 vroeg uitgeverij Dupuis aan Parijzenaar Robert Velter, die signeerde met Rob-Vel, om een nieuw personage te creëren om het stripblad Spirou een gezicht te geven. Na Rob-Vel nam de Belgische tekenaar Jijé de reeks over. Hij introduceerde Kwabbernoot. André Franquin nam over van Jijé en introduceerde vele personages in de reeks, waarvan o.a. de graaf van Rommelgem en Marsupilami. Onder Franquin werd de reeks Robbedoes en Kwabbernoot pas echt populair. 

Na Franquin zijn het vooral Tome en Janry die een stempel op Robbedoes hebben gedrukt. Dit duo creëerde ook de nevenreeks De kleine Robbe
Het tot nu toe laatste album in de reguliere Robbedoes en Kwabbernoot-reeks is van de hand van Yoann en Vehlmann (2016, De Marsupilami is woest).

Boekgegevens:
Legendre & Cambré, Robbedoes Special deel 1: Happy Family, Dupuis
Softcover ISBN 9789031435012 (€ 6,95)
Luxe hardcover ISBN 9789031435319 (€ 49,95) 
















Voor de afbeeldingen: © Dupuis en Ballon Media, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten