maandag 8 mei 2017

In de grote stad

De zoektocht naar boeken leidt soms naar de grote stad, daar kunnen we van meespreken. Maar de avonturen die doodgraver Elijah Stern meemaakt in de grote stad, daar worden we gelukkig van gespaard. Stern 2: De Stad van de Wilden, is een (h)eerlijk avonturenverhaal dat puur leesgenot brengt.
Door Elias Jonkers.

Stern is een verrassende westernreeks van de broers Frédéric en Julien Maffre. De eerste schrijft een boeiend en humoristisch verhaal, terwijl de andere Maffre prachtig tekenwerk aflevert. Het lezen van Stern is puur leesplezier!

Toen in 2015 de nieuwe westernreeks Stern bij Dargaud van start ging, waren we al enthousiast. Nu bij het verschijnen van het tweede deel, De Stad van de Wilden, zijn we er al even opgetogen over.
Stern speelt met de clichés van het westerngenre: scenarist Frédéric Maffre bouwt met klassieke elementen een origineel verhaal tot zelfs een atypische western. Het hoofdpersonage is een doodgraver die van boeken houdt, dat zijn we nog niet tegengekomen in een western.

Elijah Stern is doodgraver in Morrison, een dorpje ergens in Kansas. Om de tijd te verdrijven leest hij graag. Op een dag trekt Stern naar de General Store van het dorp om zijn bestelling op te halen. Tot overmaat van ramp zitten zijn nieuwe boeken er niet bij. De leverancier is failliet en wachten op een nieuwe levering kan zo'n halfjaar duren. 
De oplossing: zelf naar Kansas City trekken om de boeken in te kopen. Logisch toch, want de grote stad ligt op nog geen dag reizen van het dorpje. Alleen heeft Stern slechte herinneringen aan deze stad. Dus dan toch maar wachten? 
Dat had je gedacht! Elijah kan niet wachten want hij heeft niets meer om te lezen. Dan maar rap over en weer naar de grote stad. 

Maar in Kansas City heeft Stern een verleden dat hij liever niet weer onder ogen komt. Eenmaal aangekomen wordt hij beroofd van zijn 50 dollar en zijn laarzen en nemen de overvallers zijn ezel Fenimore mee. Nu moet hij zijn verleden wel onder ogen komen als Stern zijn spullen terug wil. Gelukkig wil zijn vervreemde vrouw wel helpen.

De Stad van de Wilden is dikker dan het eerste deel (80 pag.), wat wil zeggen dat je extra lang kan genieten van het verhaal en het prachtig tekenwerk van de talentvolle Julien Maffre. Vervelen doet deze verrassende western op geen enkel moment. Stern 2 is een degelijk avonturenverhaal, geen ernstig verhaal maar één met humor. De broers Frédéric en Julien Maffre geven ons origineel en fris vertier in het Wilde Westen met een atypische held die er dan misschien niet ontzagwekkend uitziet, maar wel veel wilskracht heeft. Dat moeten we toch bewonderen aan Elijah Stern.

Soms zijn er van die strips waar we niets anders over kunnen zeggen dan 'degelijk werk'. Onder die categorie valt Stern. De Stad van de Wilden is een ongebonden avonturenverhaal met stevige actie. Soms moet het niet meer zijn dan geknok, en zeker niet in een western. Zowel de tekenstijl als het verhaal en de sfeer zijn zeer vakkundig gebracht. En een groot voordeel is dat elk verhaal een afgerond geheel is, u moet dus niet per se beginnen bij het eerste deel.

Boekgegevens:
Frédéric en Julien Maffre, Stern 2: De Stad der Wilden, Dargaud, ISBN 9789085584797 (€9,95)


 Voor de afbeeldingen: © Frédéric en Julien Maffre, Dargaud Editeur, 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten