maandag 8 mei 2017

Wondermooie verhalen

Opgetogen was ik toen ik bij Tistjen Dop in Turnhout de nieuwe Hilda zag staan. De kans om terug te keren naar de wonderlijke wereld die Luke Pearson creëerde, kon ik gewoon niet laten liggen. En iedereen moet de kans krijgen om zich onder te dompelen in een wereld vol met reuzen, trollen, huisgeesten, spookhonden... Met Hilda en het woud van steen zit uitgeverij Scratch aan het vijfde vertaalde album.
Door Elias Jonkers.

Hilda is een modern sprookje voor jong en oud. De prachtige uitgaven zijn een schat die in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Een reeks om te koesteren!


Na een avontuur met een trol en reuzen moest Hilda, de blauwharige avonturierster, noodgedwongen naar de stad Trolberg verhuizen. Hilda had het moeilijk in de stad. Maar de avonturen blijven niet lang weg, in de stad sluit ze opmerkelijke vriendschappen: met een reuzedondervogel en Tontu, een huisgeest. 
In het nieuwste album beleeft Hilda weer fantastische avonturen. De moeder van Hilda maakt zich steeds meer zorgen en wanneer Hilda stiekem het huis uit wil sluipen, belandt Hilda samen haar moeder in een mysterieus woud. Ze zitten in trollenland. 
Deze keer zal Hilda met haar moeder moeten samenwerken om terug thuis te geraken. Hoewel de meeste trollen vijandig zijn, kunnen ze toch terecht bij een moedertrol en haar kind. Maar wat als dat trollenkind geen normale trol is? 

Hilda en het woud van steen is het eerste deel van een vervolgverhaal. Kunnen we al een tipje van de sluier lichten? Goed, maar alleen omdat jullie het zijn. Hilda zal in de vorm van een trol wakker worden en het trollenkind zal in menselijke vorm verschijnen. Uit paniek loopt Hilda, de trol, de grot uit terwijl de zon schijnt. En wat gebeurt er met trollen die in de zon komen? 

Luke Pearson is een buitengewoon vindingrijke verhalenverteller die telkens topwerk aflevert. 
De kunst van Pearson blijft indrukwekkend, we zien hem groeien als een kunstenaar met elk nieuw album. Hij onderhoudt de naïeve en dynamische look van de reeks terwijl hij meer en meer details toevoegt. Pearson geeft ons uitgekiende bladschikkingen. Zijn gewaagde opbouw helpt bij het tempo van het verhaal. Een grote evolutie zien we in de manier waarop hij Hilda tekent. Hilda is uitdagender geworden, terwijl haar moeder haar gewoon veilig wil thuis wil houden. Dit alleen al kunnen we uit het tekenwerk opmaken. Pearson is één van de grootste tekenaars van dit moment. 


Hoewel Hilda overal wordt beschreven als kinderstrip is het eerder voor alle leeftijden. Hilda is een tijdloze en leeftijdloze kwalitatieve strip waarvan er niet veel meer worden gemaakt. Ik hoop dat Luke Pearson nog lang in zijn bijzondere universum blijft vertoeven. We willen uitgeverij Scratch ook even bedanken voor de wondermooie uitgave met stoffen rug.

We hebben ook nog goed nieuws: in 2018 komt er op Netflix een tekenfilm serie van Hilda!

Boekgegevens:
Luke Pearson, Hilda en het woud van steen, Scratch, ISBN 9789492117571 (€16,90).
Voor de afbeeldingen: © Luke Pearson, Nobrow Press, 2016 - Ned. editie: Scratches, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten