woensdag 31 mei 2017

Lucky Luke een mafketel?

Het tweede Lucky Luke hommagealbum door Guillaume Bouzard. Waar Bonhomme een spannend en donkerder hommage creëerde, is Jolly Jumper antwoordt niet meer gericht op een meer absurde lonesome cowboy.
Door Elias Jonkers.

Is Lucky Luke een mafketel die zich inbeeldt dat zijn paard praat? En wie wist dat de Daltons daltonisme hebben? Lees het allemaal in het nieuwe hommagealbum van Bouzard.Wat doet een man wanneer hij na een lange tocht door de Wilde Westen in het stadje Seville Gulch aankomt? Hij gaat natuurlijk naar de barbier. Want ook een stoere cowboy moet er respectabel uitzien voor de procureur. 
De procureur roept de hulp van Lucky Luke in wanneer één van de Daltons in hongerstaking is gegaan. Is het weer een list van de Daltons of is er echt een probleem?
Maar Luke zijn hoofd staat niet echt naar het oplossen van het Dalton-probleem, want hij heeft zelf ook een probleem: Jolly Jumper, zijn trouwe viervoeter, antwoordt niet meer. Hoe moet Luke de dialoog met zijn strijdros herstellen? 
Misschien werkt een verandering in garderobe? Dat lijkt Luke een goed idee en dus doet hij eens gek: in plaats van een geel hemd en rode sjaal draait hij de kleuren om. Resultaat? Niemand herkent Luke nog.

Jolly Jumper antwoordt niet meer is een album vol leuke grappen en verwijzingen. Bouzard geeft ons minimalistische decors en eenvoudige tekeningen in de nieuwe Franse stijl. Bouzard maakt gebruik van het kleurgebruik van Morris: heel gevoelsmatig. De tekenstijl past volledig bij het humoristische en absurde karakter van het album. 

Het is boeiend om te zien hoe Bouzard aan de slag gaat met een monument als Lucky Luke. Het resultaat is een knotsgek avontuur dat ons een heel andere kijk op Lucky Luke geeft. Na het serieuzere album van Bonhomme is een absurd verhaal een welkome afwisseling. Het is een perfect album om in dit warme weer op een terras met een frisse pint te lezen. 

Boekgegevens:
Bouzard, Jolly Jumper antwoordt niet meer, Lucky Comics, ISBN 9782884714426 (€7,95)Voor de afbeeldingen:  © Bouzard, Lucky Comics, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten