woensdag 24 mei 2017

Monet: een leven met kleur en licht

Biografieën van kunstenaars zijn een gegeerd genre in de strip. Le Lombard bracht pas een stripbiografie uit van Monet. Geniet van deze boeiende en unieke kijk op het leven en werk van de trouwste aanhanger en grondlegger van het impressionisme.
Door Elias Jonkers.

Deze prachtige graphic novel van scenarist Rubio en tekenaar Efa is volledig in de geest van Monet gecreëerd. De emotie en het gevoel waarmee Monet schilderde, is met veel liefde op papier gezet. Topwerk!


Rebellie en vernieuwing, de kunstgeschiedenis staat er vol van. Maar nergens is het zo snel gegaan als in de 19de eeuw. Eén van die vernieuwingen was de uitvinding van metalen tubes olieverf (1841). Hierdoor konden kunstenaars en plein air schilderen. Dit was ook de voorkeur van de impressionisten. De vertegenwoordigers van deze stijl probeerden vluchtige momenten vast te leggen door snelle penseelstreken. Je moest wel snel werken want de effecten van het licht veranderen snel. Hierdoor kregen de werken een onduidelijkheid. Het publiek vond dan ook dat deze werken nog niet af waren en de scheldnaam impression werd er aan gegeven. Tegenwoordig is het impressionisme één van de populairste stijlen uit de kunstgeschiedenis.

Het leven van Claude Monet hangt samen met dat van het impressionisme. Als jonge man ontketende Monet een revolutie in de kunstwereld. Op zoek naar het licht is dan ook het verhaal van een jonge Monet, die de drang had om te schilderen en te vechten met de gevestigde waarden. De lezer is getuige van Monets succes, liefde en armoede.
In een visueel spektakel geven scenarist (en kunsthistoricus) Salva Rubio en tekenaar Efa (Alter Ego) ons een beeld van het boeide leven van Monet. Zij doen dit niet op een beleerde manier, het is geen saaie opsomming van feiten, want het blijft een verhaal, een bewerking en geen documentaire. Rubio combineert historische correctheid met het gevoel en emotie waarmee Monet schilderde.

Claude Monet: obsessie met licht.
De nieuwe stijl van Monet was dat hij naar de kleuren van de objecten keek en niet naar de vorm. Zijn schilderstijl was dan ook het vastleggen van subtiliteiten in kleur en licht en niet de vormen. Hij experimenteerde met effecten van atmosfeer en licht.
De groep schilders rond Monet kwamen niet in de officiële Salons te hangen, en dus organiseerden ze hun eigen tentoonstellingen. De eerste onafhankelijke tentoonstelling was in 1874 en Monet toonde toen zijn Impression, soleil levant. Hier komt de naam impressionisme vandaan. Een criticus bestempelde alle deelnemende werken als impressies, ofwel onvolledig. Het was een belediging, maar de groep nam de naam over.

In Op zoek naar het licht passeren andere impressionisten zoals Pissarro, Renoir, Bazille en Edouard Manet. Manet speelde een grote rol in de overgang van realisme naar impressionisme. In zijn beginjaren was Manet zeker geen impressionist, hij hield vast aan traditionele stijl. Zijn doek Le déjeuner sur l'herbe was een controversieel werk en inspireerde de latere impressionisten.

Onderdompelen in Monet.
Op zoek naar het licht ademt de geest van Monet. Tekenaar Efa (Ricard Fernandez) verwerkt schilderijen in de strip, waardoor deze tot leven komen. Net als Monet gebruikt Efa veel kleur en creëert zelf het ene meesterwerk na het andere in deze prachtige graphic novel.


Op zoek naar het licht is een mooie stripbiografie voor iedereen die graag wat bijleert over de schilderkunst, maar ook voor iedereen dat een boeiend verhaal wil lezen, want dat was het leven van Claude Monet wel. En als je naar Parijs gaat (Musée d'Orsay) kan je als voorbereiding deze graphic novel lezen.

Boekgegevens:
Rubio & Efa, Monet. Op zoek naar het licht, Le Lombard, ISBN 9789055819478 (€19,95)


Voor de afbeeldingen: © Efa/Rubio/ Le Lombard Uitgaven (Dargaud-Lombard nv), 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten