dinsdag 13 februari 2018

De Luchtvaarder

De Luchtvaarder vindt plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog en wijdt zich aan de dubbelzinnige relatie van Zwitserland met nazi-Duitsland. We bevinden ons in een donkere periode waarin soms echte helden opstaan, zij die hun eigen leven op het spel zetten om anderen te redden. De Luchtvaarder is zo'n verhaal over een echte held. 
Door Elias Jonkers.


De financieel bankroete Richard Stoltz, uit Zwitserland, slaagt erin om met zijn bank te onderhandelen en wint zo zes maanden om zijn lening af te lossen. Maar hoe verdien je geld in 1940, wanneer Europa volop in een oorlog zit? En Richard woont dan ook nog eens in een land omringd door de vijand. 
Er is een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing, maar wel een riskante: goud van Duitse officieren naar Zwitserse banken vervoeren. Maar de Zwitserse piloot maakt gebruik van deze reizen om zijn ruimen te vullen met iets veel waardevoller dan al het goud in de wereld!

De Cockpit-collectie van Paquet is gebaseerd op luchtvaartverhalen met verschillende achtergronden. De luchtvaarder komt uit deze collectie en profiteert van een historische context, met enkele feiten verstopt in de tekst (over Marcel Pilet-Golaz).
Scenarist Jean-Paul Verelst weet van De Luchtvaarder een interessant en menselijk verhaal te maken
door niet alleen de focus op vliegtuigen te leggen. De protagonist uit De Luchtvaarder is zowel door
omstandigheden als door trouw te blijvan aan zijn eigen overtuigingen een held geworden.


De Kameroense tekenaar Brice Bingono (Paradise, Piratenvlag) levert kwalitatief werk. De personages en gezichtsuitdrukkingen zijn knap weergegeven, net als de decors. Maar waar Bingono echt in uitblinkt, zijn de luchtsc√®nes. Vooral de luchtgevechtsc√®nes boven Engeland zijn sterk weergegeven, vol actie. 

Vanaf de eerste pagina's wordt de lezer op de kern van de zaak gewezen, er wordt niet te veel nadruk gelegd op een lange introductie. Dit komt het verhaal, in dit geval, alleen maar ten goede. De Luchtvaarder is een eenvoudig en effectief menselijk verhaal.

Boekgegevens:
Verelst & Bingono, De Luchtvaarder, Dark Dragon Books, ISBN 978-94-6078-858-1 (€24,95)Voor de afbeeldingen: © Bingono, Dark Dragon Books, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten