dinsdag 20 februari 2018

Prequel voor Les Liaisons dangereuses

Leer de jonge burggraaf Valmont kennen, in een ver verleden nog gespeeld door John Malkovich in één van de vele adaptaties van de briefroman van Pierre Choderlos de Laclos. De epistolaire roman van de Franse legerofficier is uitgegroeid tot een klassieker en verhaalt over meedogenloosheid, wraak en verleiding. In Dangerous Liaisons, uitgegeven door Glénat, leren we het verleden van burggraaf Valmont kennen.
Door Elias Jonkers.

Een vlot lezend kostuumdrama waarin we het verleden van burggraaf Valmont leren kennen. 

De Franse auteur van Riskante relaties (Les Liaisons dangereuses) was een generaal in het Franse leger en in het begin vooral een amateurschrijver. Hoewel Laclos uit de burgerij kwam, weet hij een heel goed beeld te schetsen van de aristocratie in de 18de eeuw. Er wordt wel eens gezegd dat Laclos de intentie had om een moraalverhaal te schrijven over de smerige, corrupte adel van het ancien régime. Desondanks genoot Laclos toch de bescherming van de meest vooraanstaande aristocraat van Frankrijk, de hertog van Orléans, en was zelfs Marie Antoinette weg van zijn werk.
Wanneer de roman uitkwam (1782) bevonden we ons tegen het einde van dit oude stelsel (1789) en het is pas na Franse Revolutie dat het een politiek werk werd. 

Maar genoeg over het originele werk, want het verhaal dat scenarist Stéphane Betbeder (Dr. Watson, Alice Matheson; Inlandsis) schreef is geen gewone stripbewerking, maar een prequel op de briefroman. De volledige titel is dan ook Dangerous Liaisons - Hoe het begon
Door een voorgeschiedenis te schrijven krijgt Valmont een menselijker karakter wanneer we hem zien transformeren van ziekelijk jongste kind tot verleider. Het epistolaire karakter heeft Betbeder deels overgenomen, wat ook wel logisch is, vermits het 'vervolg' in briefvorm is.

De Canadese tekenaar Jean-François Bergeron, beter bekend als Djief, kennen we als tekenaar van o.a. Godenscherming (Medusa) en schrijver-tekenaar van Broadway (Silvester). Djief weet de sfeer en historische periode perfect te vatten in het tekenwerk. De tekeningen zijn  realistisch, gedetailleerd en sensueel. De dames zijn aantrekkelijk, qua uiterlijk dan toch, het innerlijke iets minder.


Dangerous Liaisons - Hoe het begon 1: Hoop & IJdelheid is een aanvulling op de klassieker. Wat is een klassieker eigenlijk? Een boek dat iedereen kent, waar over gepraat wordt, maar weinig mensen ook effectief gelezen hebben. Misschien kan deze voorgeschiedenis aanleiding zijn om het werk wel te lezen of te verstrippen? 

Misschien riskant om te zeggen, gezien de visie op een klassieker, maar deze prequel van Betbeder en Djief mag als klassieker naast het originele werk staan. Maar lees deze strip wel eerst en zet hem daarna als pronkstuk in de kast. 

Boekgegevens:
Betbeder; Djief, Dangerous Liaisons - Hoe het begon 1: Hoop & IJdelheid, Glénat, ISBN 9789462940628 (€16,95)


Voor de afbeeldingen: © Glénat, Djief & Ballon Media, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten