woensdag 23 december 2015

The Force bij Dark Dragon Books

Na 10 jaar krijgen we een nieuwe Star Wars-film en hiermee krijgen we een antwoord op de vraag: "Wat is er na Return of the Jedi gebeurd?" The Force is strong, minstens tot in 2020 want tot dan zijn er nog nieuwe films gepland.
Al decennialang weet de Star Wars saga mensen te boeien en met The Force Awakens ontdekt een nieuwe generatie a galaxy far, far away. 
In de nieuwe filmtrilogie ontdekken we wat er na Episode VI is gebeurd. Maar wat is er gebeurd tussen de episodes van de original trilogy (Ep. IV tot VI)? Dat kan je ontdekken in de strips die vanaf begin 2015 bij Marvel werden uitgegeven en nu in het Nederlands bij Dark Dragon Books verschijnen. 
Door Elias Jonkers.

1) Skywalker slaat toe 1/3.
Dit drieluik is de vertaling van de lopende reeks: Marvel Star Wars. In het Engels verscheen Skywalker Strikes als bundeling van nummers 1 tot 6. 
In nummer 7 van de lopende Marvel-reeks volgen we Obi-Wan Kenobi wanneer hij pas op Tatooine is aangekomen en zijn jedi-verleden probeert los te laten.

In Skywalker slaat toe volgen we Luke, Han, Leia en co na de vernietiging van de Death Star. De groep is op een missie om de grootste wapenfabriek van het Keizerrijk op Cymoon-1 te vernietigen. Deze zou volautomatisch wapens produceren, maar wat doen al die onschuldige slaven daar dan?
Kan Luke deze onschuldigen zomaar achterlaten? En wat als Darth Vader dan nog eens op het toneel verschijnt? Onze helden zullen zich een weg naar de vrijheid moeten vechten!

Schrijver van deze reeks is Jason Aaron, bekend van onder meer Thor: God of Thunder en Original Sin.
Tekenaar van dienst is John Cassaday, bekend van Planetary en vooral van covers. 

Skywalker slaat toe is een geloofwaardige opvolging van A New Hope en het verhaal begint zoals in de films: na de introtekst zitten we in de ruimte en komt er een ruimteschip het scherm binnengevlogen.
Zo begint A New Hope en zo begint Skywalker slaat toe. En het wordt alleen maar beter en beter: de actiescènes springen van de pagina's en Cassaday geeft ons enkele prachtige beelden. De verwijzingen naar het verleden zitten hier en daar ook in het album: zoals Darth Vader die zijn lightsaber herkent.

2) Star Wars: Darth Vader 1/3: Duistere missie.
In deze lopende serie volgen we the Dark Lord of the Sith Darth Vader op een eigen geheime missie. Vader is na de vernietiging van de Death Star in ongenade gevallen bij Darth Sidious. Maar Vader heeft wel andere zorgen aan zijn hoofd: wie was die piloot die de Death Star vernietigde? Vader voelde bij hem zelfs de aanwezigheid van de Force. Darth Vader stelt een plan op om die piloot te vinden. 

De schrijver van deze reeks is Kieron Gillen, die we kennen als schrijver bij reeksen als Thor, Iron Man en Uncanny X-Men (vol. 1 en 2). Gillen was voordien recensent van computer games en muziekjournalist.
De tekeningen zijn van de hand van de Spanjaard Salvador Larroca, bekend van o.a. Claremonts Fantastic Four en X-Treme X-Men

Darth Vader is een donker album, zoals de Dark Lord zelf. De toon past goed bij het personage en we zien Darth Vader zoals we hem kennen: een manipulatieve machtige Sith die er indrukwekkend uitziet en ook zo ontzettend sterk is getekend. 
Toch is, naar mijn aanvoelen, de Darth Vader-reeks één van de minst sterke van al de Marvel Star Wars-reeksen. Van de Dark Lord die iedereen ontzag en waarschijnlijk angst inboezemde, is hier nog geen sprake. 

Het album bevat mooie actiescènes en ook hier zijn de verwijzingen naar het verleden aanwezig. In Star Wars: Darth Vader zitten verwijzingen naar Skywalker slaat toe; de twee reeksen volgen dan ook naadloos op elkaar. Dat is een sterk punt in de Marvel Star Wars-reeksen.
Het album geeft in zeldzame inkijk in het leven van Darth Vader. Vader is als personage prachtig uitgewerkt, maar mist de slechtheid en grootsheid van de Sith Lord die we uit de films kennen. Natuurlijk zal de keizer wel kwaad geweest zijn na de vernietiging van de Death Star, maar ik betwijfel of het verhaal in Star Wars: Darth Vader wel helemaal realistisch aanvoelt. 
Ik zie in ieder geval nog niet hoe de Dark Lord terug in de genade van de keizer zal komen. Want daar zal hij terug belanden! Dat weten we uit het vervolg: The Empire Strikes Back


Conclusie:
De twee albums zijn mooie uitgaven en Skywalker slaat toe is een sterk begin van een nieuwe reeks en een nieuwe mythologie die zich tussen de films afspeelt. Darth Vader: Duistere missie is een iets minder geslaagd begin van de reeks. Maar dat staat geheel buiten de invloed van Dark Dragon Books. 
Met de vertaling van de Marvel Star Wars-reeksen zit Dark Dragon Books op een goed spoor en de albums zijn een niet te missen aanvulling in de verzameling van zowel de Star Wars-fan als de stripliefhebber. 

Boekgevens:

Aaron; Cassaday; Martin, Star Wars: Skywalker slaat toe 1/3, Dark Dragon Books, ISBN 9789460784026 (€ 8,95)


Gillen; Larroca; Delgado, Star Wars: Darth Vader 1/3: Duistere missie, Dark Dragon Books, ISBN 9789460784019 (€ 8,95)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten