woensdag 9 december 2015

Undertaker 2: De dans van de gieren

De uiterst succesvolle nieuwe western van Dorison en Meyer is toe aan deel twee. De dans van de gieren is het slotdeel van het eerste tweeluik en het begin van een geweldige serie. De ingrediënten van dit album: knokken, schieten, sterven, cynisme en zwarte humor. 
Undertaker 1: De goudvreter had het al in zich om het western-genre te doen herleven. Met deel één leverden Dorison en Meyer een zuivere, mooie en uiterst boeiende strip af. Deel twee doet hier niet voor onder.
Door Elias Jonkers.

Undertaker 1 recapituleren.
We bevinden ons in Anoki City, een klein mijnwerkerssstadje. De lokale patriarch Joe Cusco is eigenaar van diverse goudmijnen. Wanneer hij zijn einde voelt naderen ontbiedt hij Jonas Crow, de undertaker (doodgraver), om zijn laatste wens te laten vervullen. Hij wil namelijk begraven worden in zijn eerste mijn. 
Diezelfde nacht nog besluit Cusco zijn goud op te eten en is zijn einde daar. Nauwelijks is zijn lijk afgekoeld, of de inwoners van het stadje vinden dat zij recht hebben op een stuk van het goud. Al snel worden Jonas Crow, de knappe Engelse gouvernante Rose en de Chinese meid opgejaagd Lin wild. Een race tegen de klok begint om het lijk van Joe Cusco naar de Red Chance-mijn te brengen. 
Deel één eindigde op een cliffhanger van formaat. 

Scenarist Xavier Dorison (Asgard, XIII Mystery) ligt dicht bij de vertelwijze van Jean Van Hamme en hij is een student van Van Hamme. Dorison analyseerde de scenario's van Van Hamme en beide putten uit traditionele bron: opbouw, personages en achtergrond. 
De ontdekking van het oeuvre van Giraud/Moebius door de jonge Ralph Meyer (Asgard, XIII Mystery) was van grote invloed op zijn eigen tekenwerk. Toegegeven, de realistische stijl van Meyer benadert die van Giraud in zijn reeks Blueberry. De bedreigende sfeer in Undertaker komt dicht in de buurt van Blueberry en Meyer is ondertussen ook een kei in paginaopbouw en  het tekenen van actiescènes. Van die laatste zit Undertaker vol. Maar of we hem al kunnen zetten naast een grootmeester als Giraud moet nog blijken. Hij is in ieder geval goed op weg!
Dorison en Meyer zetten met Undertaker een mooie hommage aan Blueberry, de klassieker in het western-genre, neer. 

Samenvatting Undertaker 2.
In de lijkwagen van Jonas Crow steekt het met goud gevulde lijk van wijlen Joe Cusco. Ros en Lin vergezellen Crow op weg naar de Red Chance-mijn, waar Cusco wil begraven worden. Drie dagen hebben ze de tijd om de mijn te bereiken, met een bende doldrieste mijnwerkers op hun hielen. De jacht op het goud is nu echt begonnen. Waar goud is, laaien de emoties hoog op en vallen er doden. 
Krijgen we antwoord op de cliffhanger? Wees daar maar zeker van! Meer verklap ik niet.

De dans van de gieren is het slot van de eerste cyclus. En de cirkel is rond: het begon met een lijkwagen en het eindigt met een lijkwagen die wegrijdt in de zon. Zelfs de gieren staan weer centraal in het tweede deel. 
Toch is Undertaker meer dan alleen maar vechten, schieten en sterven. Het stelt vragen als eer en wat de laatste wens van een dode betekent, zelfs al was hij een wreed man. Undertaker zet inderdaad het western-genre terug op de kaart. 
De twee verschenen albums van deze nieuwe reeks behoren zeker en vast thuis op de lijst van striphits van 2015! Niemand mag deze reeks missen.

Ik kijk reikhalzend uit naar het te verschijnen derde deel, De reus van Sutter Camp. Ik ben alvast benieuwd of ook het derde deel hetzelfde niveau haalt als dit tweede deel. 

Boekgegevens:
Dorison & Meyer, Undertaker 2: De dans van de gieren, Dargaud, ISBN 9789085584179 (
 7,50)
EJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten