donderdag 10 december 2015

Straffe westerntopper: Sykes.

Dat het goede maanden zijn voor de westernfans, bewijst Sykes, de nieuwe uitgave van Le Lombard in de collectie Getekend, door scenarist Pierre Dubois en tekenaar Dimitri Armand. Een geweldig team voor een kolossale strip. 
Dit nieuwe westernverhaal is zonder twijfel één van de toppers van dit jaar.
Door Elias Jonkers.

Het verhaal.
Het verhaal volgt drie hoofdpersonages: 'Sentence' Sykes, een federale marshall (Amerikaans politieambtenaar), zijn rechterhand O'Malley, de beste schutter, en de jonge Jim Starret. 
Wanneer de jonge Jim Starret Sykes kort ontmoet is hij zo onder de indruk dat Sykes voor hem een levende legende wordt. 
Wanneer Jim en zijn moeder overvallen worden door de bende van de Claytons kan Jim maar aan één ding denken: 'Sykes zal mij helpen!' 
Het toeval wil nu dat Sykes achter dezelfde bende aanzit, maar hij wilt Jim niet meepakken op zijn achtervolging. Jim wil echter maar één ding: wraak nemen op de gangsters die het enige waardevolle dat hij in de wereld had, vernietigd hebben. 
Zal Jim zijn wraak krijgen? En zal hij ooit terug een thuis vinden? 
U kan het allemaal ontdekken in Sykes.

Het creatieve team.
Scenarist Pierre Dubois wil naar eigen zeggen vooral zijn kennis van vergeten verhalen doorgeven. Al van jongs af  aan verdiept Dubois zich in boeken of zwerft hij over bospaden en houdt er een liefde voor het wonderlijke aan over. Een liefde die hij nooit zal kwijtraken. Integendeel, hij schrijft er boeken over. Naar romans en fantasy-encyclopedieën, schrijft hij aan films en is er vaak de vertelstem van. 
Hij is als liefhebber van verhaal en beeld niet nieuw in de stripwereld. Van zijn hand zijn o.a. Laïyna, De getekende, Zwarte Saskia, Red Caps, De legende van het wisselkind.

Tekenaar Dimitri Armand droomde ervan animator te worden,
 maar ontdekte dat zijn stijl beter past bij stripverhalen. Wanneer hij de mystieke wereld van Salamandre creëert is hij nauwelijks afgestudeerd. Armand deelt een voorliefde voor fantastische werelden en kon zich in Salamandre helemaal uitleven.
Scenarist Jean-Charles Gaudin (De boeken van de zieners) is zo onder de indruk van Armands tekenwerk dat hij Angor voor hem schrijft, een klassieke heroic fantasy in 5 delen. Vandaag kennen we Armand van o.a. De nieuwe avonturen van Bob Morane. 

Het album.
Het moet gezegd worden: de tekeningen zijn fenomenaal! De ene prachtige pagina na de andere volgen elkaar op. De tekeningen zijn van zo'n kwaliteit dat ze soms te fijn zijn. We zitten telkens in een mooi en idyllisch landschap zodat we bijna vergeten dat het verhaal niet rooskleurig is.
De actiescènes en vuurgevechten zijn magnifiek weergegeven en Armand past waar nodig de paginaopbouw aan de situatie aan.
De personages zijn zo goed uitgewerkt dat we ze bijna kunnen horen, voelen en het buskruit kunnen ruiken. De emoties van de personages spatten van de pagina zodat we met hen meeleven. 
Naast de mooie landschappen, perfect uitgewerkte personages en boeiende actiescènes bevat het album ook hier en daar wansmakelijke beelden (bv. het hoofd van een indiaan dat ontploft) maar die horen nu eenmaal bij het Wilde Westen. Wat je als lezer leert is dat het leven niet gemakkelijk is in het Wilde Westen.

Het album staat vol met interessante beelden en perfect gekozen camerastandpunten. Het doet vaak denken aan klassieke westernfilms zoals Unforgiven (1992). 
Toch is het verhaal meer dan alleen maar schieten, knokken en sterven. Er zit naast het (nodige?) geweld ook heel wat humor in het verhaal en er stelt zich ook de vraag rond schuld en onschuld. Op het einde van het album is de cirkel mooi rond en is de leerling de meester geworden.

Sykes is een absolute aanrader voor wie graag spannende verhalen leest en een niet te missen album voor de liefhebber van het westerngenre. Ballon Media bewijst ook met deze prachtig verzorgde uitgave dat ze tot de top van stripuitgevers behoren. Het creatieve team, Dubois en Armand, bewijzen op hun beurt dat ze bij de groten van de stripwereld horen.

Boekgegevens:
Dubois & Armand, Sykes (Collectie Getekend), Le Lombard, ISBN 9789055819089 (€ 18,95)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten