dinsdag 21 juni 2016

Een tweede mooie zomer

Een tweede mooie zomer voor de familie Faldérault, die wederom met een rode Renault 4L op vakantie gaat naar het zuiden. Mooie Zomers 2. De kreek is het vervolg op het eerste deel Zuidwaarts
Al moet je de eerste niet echt gelezen hebben om van dit album te kunnen genieten. En genieten zal je, want Zidrou bewijst dat hij een meesterlijk schrijver is en Lafebre laat zien dat hij het scenario weer perfect kan verbeelden.
Door Elias Jonkers.

Dit tweede deel is een tocht door de tijd. In het eerste deel blikten Pierre en zijn vrouw Mado terug naar de zomer van 1973. We ontmoetten een familie met vier kinderen: Julie, Nicole, Louis en de jongste, Paulette. In het eerste deel waren we getuigen van een mooi levensverhaal: de pleziertjes van op reis gaan, maar ook de moeilijke kanten in een familiale relatie.

In deel twee ontmoeten we Pierre, Mado, Julie, Nicole en Louis. En Paulette? Die zit nog in de buik van mama. We zitten namelijk in de zomer van 1969. Pierre werkt aan zijn grote doorbraak als striptekenaar met de serie Four, over een ruwe cowboy met vier armen. 
De familie trekt met hun rode Renault 4L, die ze Mam'zelle Esterel noemen, naar het zuiden van Frankrijk. 
Waarom niet Spanje? Wel, daar mag Pierre van zijn vader niet meer naartoe, niet zolang Franco er de plak zwaait. We leren dus dat de familie van Pierre oorspronkelijk uit Spanje komt.
Op weg naar het zuiden belanden ze met hun tentje in de moestuin van Rufus, die hen met open armen ontvangt. Van hem krijgen ze een tip om het mooiste plekje van Frankrijk te ontdekken. En daar op dat kleine verborgen stukje strandparadijs beleven de Faldéraults de tijd van hun leven.

Ook deze keer zijn we getuigen van een mooi familieverhaal met de pleziertjes van op reis gaan, maar ook de probleempjes die dit met zich meebrengt. We leven mee volgens het ritme van de vakantie: vissen, samen spelen, zwemmen, eten, samen de afwas doen en Julie die zich probeert te verstoppen voor haar grote boodschap. En wat kunnen ze dat kleine meisje toch plagen!

Wederom bewijst Zidrou dat hij één van de grootste schrijvers is van dit moment. Hij geeft ons weer een mooie en eerlijke familiesaga. Het verhaal is herkenbaar en Zidrou neemt ons opnieuw mee als onbeschaamde toeschouwers die alles meemaken. 
Zidrou werkt met de reeks Mooie Zomers terug in de tijd: in album 1 gaan we terug in de herinneringen van Pierre en Mado en dit tweede album gaat nog verder terug. Op deze manier leren we meer over de familie Faldérault, zij het op een andere manier. En wat nog beter is: je kan de albums eigenlijk ook achterstevoren lezen. Eerst het tweede deel en dan het eerste; chronologisch in plaats van gevoelsmatig.

Dit alles is weer grandioos in beeld gebracht door Jordi Lafebre. Zijn tekeningen zijn helder en spreken aan. Zijn personages dansen op de pagina's en komen tot leven in hun gezichtsuitdrukkingen. 
Mooie Zomers 2. De kreek is een subliem staaltje teamwork: tekenaar en schrijver voelen elkaar virtuoos aan zodat elke pagina, elk plaatje en het hele album een plezier zijn om naar te kijken en te lezen.

Mooie Zomers 2 is een wondermooi nostalgisch verhaal over vervlogen tijden, een album waar je absoluut vrolijk van wordt. En wat nog handiger is: je kan het perfect meenemen op vakantie! U zal zien, dit album wordt een deel van uw eigen herinneringen aan de zomer van 2016.

Boekgegevens:

Zidrou en Lafèbre, Mooie zomers 2. De kreek, Dargaud, ISBN 9789085584346 (€ 9,50)

Verschijnt op 22 juni bij Ballon Media


1 opmerking:

  1. Under Korean gaming legislation, whether sure games are permitted, prohibited or restricted is not specifically determined by the game type or genre, however as an alternative is determined by whether 점보카지노 there are speculative actions . In general, real-money betting is prohibited, and bingo, casino, lotteries and fantasy sports activities are often prohibited due to their speculative elements. Land based playing is sort of legal for a limited number of betting options.

    BeantwoordenVerwijderen