woensdag 8 juni 2016

Lucky Luke 2.0

Matthieu Bonhomme (Esteban, Texas Cowboys) brengt een spannende hommage aan de eenzame cowboy die dit jaar 70 jaar geleden voor het eerst met zijn paard de prairie doorkruiste. De moordenaar van Lucky Luke is een prachtig album in dit feestjaar voor Lucky Luke.
Door Elias Jonkers.


De Parijse stripkunstenaar Matthieu Bonhomme kent de verhalen van Lucky Luke zo een beetje vanbuiten; honderden keren heeft hij de albums gelezen. Hij heeft ze zo vaak herlezen dat Lucky Luke als een vriend werd, een cowboy van vlees en bloed. 
Dat hij het universum van Morris goed kent, is duidelijk zichtbaar in het album, zoals o.a. in het kleurgebruik, de personages en de enscenering. Toch is het niet klakkeloos een kopie van Morris, wat ook niet mogelijk is. Maar Bonhomme zit er niet ver naast. Bonhomme wou iets anders doen, het bekende op een andere manier invullen. Zijn manier. 



Morris maakte van Lucky Luke, naast de historische weetjes, een humoristische parodie. Bonhomme wilde meer naar de werkelijkheid. In De moordenaar van Lucky Luke heeft Luke een vriend, Doc Wednesday. Het personage is geïnspireerd door Doc Holliday (1851-1887), de Amerikaanse tandarts, gokker en pistoolvechter uit het Wilde Westen. Doc is de tegenhanger van Lucky Luke. Hij rookt, drinkt en gokt. Hij is alles wat Luke ook kon zijn als de censuur niet zo op de nek van Morris zat. Het toevoegen van een vriendenrelatie aan het verhaal maakt van Lucky Luke een menselijk personage. 
En Doc mag natuurlijk wel meer, want Lucky Luke rookt niet in het album. Bonhomme geeft er verhaaltechnisch een goede uitleg aan, maar de realiteit is anders: het mag gewoon niet van de erven Morris. 

Bonhomme heeft de beperking goed gebruikt, want zo zegt hij in een interview met Ballon:
"Alles moet in het teken van het verhaal staan."
Een mooi vertrekpunt om aan een strip te beginnen. Een ander goed vertrekpunt is de liefde voor het personage en het genre. Deze liefde voor western en Lucky Luke maakt dat het verhaal voor Bonhomme heel vlot en spontaan kwam. En dat zien we aan het resultaat.
Het verhaal is een klassieke whodunit, waarbij de vraag niet is "Wie is de moordenaar van Lucky Luke?", maar eerder "Wie is er met het goud gaan lopen?" En zoals bij een echte whodunit krijg je als lezer alle informatie mee om het mysterie zelf op te lossen. Een echt goed verteld verhaal!


Bonhommes Lucky Luke is in zijn bekende stijl, maar toch met genoeg knipogen naar Morris om van een geslaagde Lucky Luke te kunnen spreken. Sierlijk getekend, met een vergelijkbaar gevoelsmatig gebruik van kleur als bij Morris. Bonhomme is realistischer en weet een zeer sterke compositie op te bouwen met prachtige scenes. Een dikke pluim voor Matthieu Bonhomme!


Hoewel Morris met Lucky Luke één van de meest succesvolle Europese stripreeksen ooit op papier zette, heeft Bonhomme met een goed - en spannend - verhaal en prachtig tekenwerk een hoogtepunt in het feest rond 70 jaar Lucky Luke neergezet. 




Boekgegevens:

Matthieu Bonhomme, De moordenaar van Lucky Luke, Lucky comics, ISBN 9782884713818 (€ 7,95) 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten