woensdag 6 september 2017

Geen zonnig verhaal

Wilbert van der Steen werkt al lang als illustrator en auteur van kinder- en jeugdboeken. Toch was zijn droom stripkunstenaar worden. Samen met Marc Legendre maakte hij Ayak + Por en ook bij de Stripgilde/Stroke is werk van Wilbert te bewonderen. Zon is zijn eerste solo graphic novel en is pas verschenen bij Blloan, een imprint van Ballon Media.
Wilbert van der Steen gaat helemaal solo en brengt het er goed vanaf: Zon is grafisch van een hoog niveau! 

Het verhaal gaat over een rijke familie die eigenaar zijn van een koffiebranderij. In de branderij begint ons verhaal. Maar vergis je niet, want Zon is geen verhaal over koffie, eerder over familiebanden en een gebrek aan... zon en liefde.
De oudste dochter van de eigenaar heeft nieuwe ideeën voor het bedrijf, maar dat valt niet in goede aarde bij de rest van het gezin. Kwaad gaat ze dan maar op de lappen. Die avond eindigt in een dronken vrijpartij. En Lucien is het resultaat. Moeder en grootmoeder schamen zich voor de bastaard, maar de grootvader kan zijn geluk niet te boven: eindelijk een jongen, een echte opvolger voor het bedrijf. 
Totdat er een ongeluk gebeurt en Lucien alleen achter blijft.

Zon is niet bepaald een vrolijk verhaal, al zitten er wel komische elementen in. Het verschil tussen de moeder en grootvader van Lucien is treffend. De moeder viert haar eigen schaamte bot op de jongen en de grootvader neemt Lucien juist in bescherming. De opa is de zon en liefde in het leven van Lucien. De moeder denkt meer aan haar reputatie dan aan haar zoon die telkens om een teken van genegenheid zoekt. Toch boeiend om te zien hoe een vrouw met moderne ideeën plots zo donker wordt. Ach, ik vermoed dat de opa ook niet al te veel affectie toonde aan zijn kinderen. Al de opgekropte liefde barst nu uit en valt op Lucien. 

De tekenstijl in Zon is heel dynamisch en in de platen zit vaak een contrast tussen zwart-wit en kleur. De kleur is ook belangrijk in het werk. Het kleurpalet is helemaal jaren '50, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Al zou het verhaal net zo goed in deze tijd kunnen plaatsvinden. Wilbert van der Steen gebruikt een beperkt aantal kleuren in het verhaal, maar gebruikt ze vooral heel effectief. Kleur wordt gebruikt om emoties weer te geven, de sfeer van een scène te scheppen of belangrijke details te benadrukken.

De botsende ideeën in het verhaal maken het interessant. Het verhaal is wat aan de snelle kant, waardoor we na dit (eerste) deel met heel wat vragen zitten. We hopen dat we een vervolg krijgen, want wij zouden graag willen weten wat er van Lucien wordt nadat hij alles heeft verloren.
  
EJ

Boekgegevens:
Wilbert van der Steen, Zon, Blloan, ISBN 9789063347482 (€ 17,95)


Voor de afbeeldingen: © Wilbert van der Steen, Ballon Media nv, 2017. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten