zondag 17 september 2017

Ridder in lederhoseEen incontinente draak, koning Arthur, Merlijn, Darth Vader en vele anderen kruisen het pad van de Ridder in de gelijknamige gagreeks, De Ridder, het geesteskind van Frodo De Decker. Het hilarische album verscheen vorige week bij Uitgeverij Syndikaat.

Frodo De Decker is weer helemaal terug met een geweldig grappige en visueel sterke gagreeks over... een ridder in hilarische situaties. Een echte aanrader!

We kennen Frodo De Decker van de reeks Otto, die eveneens bij Syndikaat verscheen. In zijn nieuwe reeks laat De Decker ridders, prinsessen, draken en heksen opdraven, maar op een eigen, grappige en eigenzinnige manier. De Decker maakt ook leuke verwijzingen naar de popcultuur en andere strips: Yoda, Stomp, Beauty and the Beast... En wie wist dat Paninistickers verzamelen al uit de middeleeuwen stamt? De Ridder neemt trouwens nooit zijn helm af, ook niet als hij in bad zit (nu moeten we denken aan Sinterklaas die ook nooit zijn mijter afneemt). Wie had gedacht een personage zonder gezichtsuitdrukking toch zo sterk kon zijn? De Decker weet hoe hij strips moet maken, zoveel is zeker.

Niet alle gags zijn even grappig, maar de boog kan niet altijd even gespannen staan voor een album van 48 pagina's. Toch is het album geweldig grappig en doet wat denken aan Dating for Geeks qua opbouw en publicatie: in Eppo en Veronica Magazine verschijnen gags van De Ridder in voorpublicatie en ook op Facebook post De Decker geregeld materiaal. 

Frodo De Decker weet van een ridder een heus merk te maken dat wel eens de tand des tijds kan weerstaan. Soms zijn de middeleeuwen ver te zoeken, maar dat kan geen kwaad want De Ridder past in meerdere settings. Soms is hij zelfs gewoon aanwezig en niet eens het echte onderwerp. Dat maakt dat alle tekenen er zijn om deze gagreeks een lang leven toe te wensen. Daarbij komt dat De Decker heel wat films parodieert en dat blijft een (bijna) bodemloos vat aan inspiratie.

De Ridder 1. Kruistocht in lederhose is een geweldig grappig album en een sterke comeback van Frodo De Decker. Het album is mooi uitgegeven door Syndikaat. Het doet wat denken aan de uitgaven van wijlen Strip2000. Ik zou zeggen: ijzersterke topper!

Boekgegevens:
Frodo De Decker, De Ridder 1. Kruistocht in lederhose, Syndikaat, ISBN 9789078403548 (€8,95)


Voor de afbeeldingen: © Frodo de Decker, 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten