zaterdag 28 oktober 2017

Heerlijk sprookje voor jong en oud

Yin en de Draak is een nieuwe trilogie waarin manga en Europese stripstijl elkaar vinden. Is de komst van een gouden draak in het leven van een grootvader en kleinkind toeval of niet? Scenarist Marazano laat de komst van een draak in Shanghai samengaan met een Japanse invasie.  

Een heerlijke reeks met prachtig tekenwerk dat zowel jong als oud weet te boeien. Uitgeverij Daedalus weet wederom zijn leuze 'Gevederde kwaliteit' waar te maken.






We bevinden ons in Shanghai, 1937, waar de oude Li midden op de oceaan een gouden draak vangt. Op aanraden van zijn kleinkind Yin verbergt hij het wezen in zijn huis. Hoewel opa Li en Yin het al moeilijk genoeg hebben om rond te komen, en zeker nu de Japanners de stad bezet hebben, verzorgen ze de draak en voeden ze hem met de vis. 
De mensen in de stad hebben het moeilijk en de Japanse soldaten laten duidelijk voelen dat zij de baas zijn. Gelukkig is er nog kapitein Utamaro, een jonge idealist die liever aan de universiteit was gebleven. En dan is er natuurlijk ook nog het eeuwige optimisme van Yin. 
Is de draak per toeval opgedoken? Of is hij een boodschapper? Op het einde van het eerste deel slaat de sfeer al meteen om.

Yin en de Draak 1: Hemelse schepsels is nog een introductie van de personages en de setting. Yin is een schattig, scherpzinnig en ondeugend meisje dat, ondanks alles, een zo goed mogelijk leven wil leiden. En de oude Li, haar grootvader, heeft al heel wat teleurstellingen ondergaan in zijn lange leven en wil alleen maar zijn kleindochter beschermen. De kapitein behoort dan wel tot het invallende leger, toch is het een sympathieke man. Dit zijn zowat de drie hoofdpersonages. Nu ja, we vergeten Guang Xinshi; de gouden draak als hoofdrolspeler. Daarnaast zijn er nog heel wat kleurrijke nevenpersonages, zoals de straatbende bestaande uit kinderen. 
Bij het lezen van het eerste deel kan het verhaal nog alle kanten uitgaan. Als lezer weet je dat er iets gaat gebeuren, maar wat juist is nog een goed bewaard geheim. 


In het tweede deel, Gouden schubben, krijgen we een antwoord op die vraag. De gouden draak zit nog altijd verscholen in het huis van Li en Yin. De draak helpt Li bij het vissen. Hoelang kunnen ze de draak nog geheim houden voor kapitein Utamaro en de straatjongens?
De draak, Guang Xinshi, vertelt ondertussen ook zijn verhaal en we komen te weten dat de naderende storm de terugkeer van zijn vijand Xi Qong, de zwarte draak, aankondigt. 

Scenarist Richard Marazano (De Expeditie) werkt met een grote diversiteit aan zijn oeuvre. Van historische strips tot sciencefiction, het is weinigen gegeven om met zo een groot scala aan genres boeiende verhalen te schrijven. Met Les trois fantômes de Tesla heeft hij vorig jaar een prachtig werk neergezet. Zijn zwak voor fabels, sprookjes en legendes uit de Aziatische cultuur bracht ons al eerder Le Rêve du Papillon (Dargaud) samen met de Chinese tekenaar Luo Yin. 

Voor Yin en de Draak deed Marazano beroep op de Chinees Yao Xu, die zowel het tekenwerk als de inkleuring deed. Het is zijn debuut in Europa. Hij is werkzaam als illustrator, animator en in een studie voor computergames. 

Yin en de Draak is een mooi verhaal met prachtig tekenwerk. De zachte tekeningen en idem inkleuring benadrukken het sprookjeskarakter. Uitgeverij Daedalus prijst de reeks zelf aan als jeugdreeks, maar het is toch voor alle leeftijden. 

Boekgegevens:

Marazano, Yao Xu, Yin en de Draak, Daedalus. (€7,95 per deel)
1: Hemelse schepsels, ISBN 9789088107900 
2Gouden schubben ISBN 9789088108075 


Voor de afbeeldingen:  © Marazano, Xu Yao, Daedalus, 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten