zaterdag 7 oktober 2017

In a galaxy... Nee, wacht: In een land ver, ver van hier...

A long time ago in a galaxy far, far away... Nee, deze keer is het: Lang geleden in een land ver, ver van hier... Houdt Heer Zwartveder prinses Leïca gevangen om de geheime plannen die de rebellen gestolen hebben terug te bemachtigen. De prinses heeft de plannen echter toevertrouwd aan een druïde.

Wat als de bekende space opera zich niet tussen de sterren afspeelt, maar eronder? Dan hebben we een knotsgekke en hilarische paradie in de vorm van Sterrenwaas. De humor is geschikt voor iedereen. 
U hoort het al: Sterrenwaas is een parodie op de bekende space opera Star Wars. Scenarist Hervé Bourhis hervertelt de space opera uit 1977 met een andere saus: maak kennis met boekenknul Luuk l'Anterfant, de zoon van Heer Zwardveder. Maar Shht!, dat mag nog niet geweten zijn. Luuk koopt de druïden Raf-Raf, kortweg R2, en Ce3c. R2 draagt een boodschap van prinses Leïca voor Suzy-Wan de Cenobiet. Maar Luuk kent geen Suzy-Wan. Zou het misschien familie van Piet de Cenobiet kunnen zijn?
In ieder geval moeten de plannen naar de stad Aldente gebracht worden. En onderweg kan Luuk misschien Jaderidder worden en het Gloof leren gebruiken? Samen met Juan Camolo en Reuzel vertrekt het gezelschap op de rug van een oude koekoek naar Aldente. 
Ter plekke ontdekt ons gezelschap dat de stad verwoest is door het kanon van Zwartburcht, het ultieme wapen van het Konynkrijk.


De reeks is oorspronkelijk uitgegeven bij Delcourt in Frankrijk en heet daar Naguère les étoiles. Daar zitten ze al aan Avant Naguère (Episode I: The Phantom Menace).
Naguère les étoiles is tevens in het Engels vertaald als Space Warped (uitgeverij Kaboem!). Het Nederlands is, voor zo ver wij weten, de derde taal waarin het vertaald is. En dat is zeker niet slecht! 

Sterrenwaas 1 is een parodie op A New Hope en vertelt de space opera alsof het in de middeleeuwen gebeurd zou zijn. Het heeft een nogal groot Angry Birds-gehalte met de vogels als parodie op de ruimteschepen. De tekenstijl van Rudy Spiessert is sterk cartoonesk, wat natuurlijk perfect is voor een parodie. De nadruk ligt ook in de tekenstijl op de humor en toch blijven alle personages heel herkenbaar. Echt allemaal, zelfs Jabba the Hutt. 


Niet alle namen en geparodieerde elementen zijn even geslaagd, maar het album is gewoon geweldig grappig. Zelfs lezers die niets van Star Wars kennen, kunnen van deze humor genieten. 

Boekgegevens:
Bourhis & Spiessert, Sterrenwaas 1, Silvester, ISBN 9789463062794 (€7,95)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten