donderdag 12 oktober 2017

Red Rider

Het ultieme kwaad gelinkt aan Al Qaida? Onsterfelijke magiërs die reizen door tijd en ruimte? Het kan allemaal in de Red Rider van Lectrr en Stedho. Het eerste deel, De zevende scherf, van de gloednieuwe trilogie is het nieuwste kind van de Wolfpack, een denktank die creatief met het fonds van Standaard Uitgeverij aan de slag gaat. Al hebben ze er wel vier jaar over gedaan.

Donkerder, wreder en ontzettend eigentijds. Het occulte is duidelijk aanwezig in deze moderne vertelling van de Arthursaga.

Is het nu een nieuwe Rode Ridder? Nee, dat niet, want er is al een vernieuwde Rode Ridder bij Standaard Uitgeverij. Red Rider is een eigentijdse kijk op een ridderverhaal, geïnspireerd op Vandersteens personage. We lieten bij het lezen alle ballast van Johan de Rode Ridder achterwege en lazen het als iets totaal nieuws. En wat bleek? Het verhaal zit best wel goed.  


RedEx, een koerierdienst met maar één bezorger: Red Rider. Hij krijgt de opdracht om een pakketje aan een zekere Merle Fairweather, a.k.a. Merlijn de Magiër, een onsterfelijke tovenaar die diep gezonken is en nog dieper in het glas kijkt. Wat vervoert Red Rider? Een stuk van een eeuwenoud kleitablet. Gehaaide zakenman B'hal verzamelt alle zeven stukken om zo een eeuwenoud kwaad te doen ontwaken. 

Tovenaars die tegen elkaar strijden, het kwaad dat om de hoek loert... Het zijn inderdaad de ingrediënten van een Rode Ridder-verhaal. Alleen dit keer geen paard, wel een witte motor. Het vuur van de strijd tussen goed en kwaad is nooit helemaal gedoofd en nu, in de 21ste eeuw, moet een held weer ten strijde trekken. 

Scenarist Lectrr (Lars! en cartoons) en tekenaar Stedho (Ooienvarken, Boy, Bruss.) werkten samen aan Red Rider en kwamen uiteindelijk tot een heel nieuw universum. Gebaseerd op de Rode Ridder, maar toch een heel eigen wereld. 
Het tekenwerk van Stedho is, of lijkt, vlot en losjes. De tekening zijn explosief, wat de vele ontploffingen in het album dubbel zo goed doet uitkomen. Soms heb ik wel een paar keer over en weer moeten bladeren om bepaalde personages uit elkaar te houden. Dat komt de flow niet ten goede. Maar voor de rest, Stedho, puik werk hoor!

Lectrr en Stedho maakten een hervertelling, een unieke en eigentijdse kijk op het idee ridderverhaal. Red Rider maakt geen deel uit van de originele reeks. Het is naar mijn inzien dan ook geen echte spin-off. Want deze trilogie kan perfect bestaan zonder de Rode Ridder-reeks. En dat is bewonderenswaardig. 
Red Rider zou het trouwens ook niet slecht niet doen in bv. de VS of in andere landen. Wij geloven wel dat het een internationale verkoper kan zijn. En wie weet komt er wel een tweede cyclus. 

Red Rider is in ieder geval een stuk beter dan sommige van de spin-offs en moderne interpretaties waar Standaard Uitgeverij mee afkomt. We gaan geen namen noemen, maar nog niet zo lang geleden zijn ze toch fameus de mist in gegaan. 

Boekgegevens:
Stedho & Lectrr, Red Rider 1: De zevende scherf, Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002259364 (€7,99)


















Voor de Afbeeldingen:  © Stedho, Lectrr, Standaard Uitgeverij, 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten