dinsdag 3 oktober 2017

Striphagiografie van Heilige Damiaan

Pater Damiaan, Heilige Damiaan van Molokai (1840-1889), is een van de bekendste en grootste Belgen en inspireert mensen tot op de dag van vandaag. In een nieuwe striphagiografie (heiligenlegende) vertellen Ruben Boon en Bart Maessen het verbazingwekkende verhaal van een pater uit Tremelo. Dit alles is treffend in beeld gebracht door Jan Bosschaert.

Een bijzonder boeiende vertelling over het leven van Pater Damiaan. Vlot geschreven en weergaloos in beeld gebracht door Jan Bosschaert. Ontzettend knap werk, zowel van de schrijvers als de tekenaar!

Pater Damiaan, zoals Jozef De Veuster het best bekend is, werd geboren in een boerengezin als zevende kind. In navolging van zijn broer werd ook Jozef een broeder Picpus (Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria). Uit deze striphagiografie komen we te weten waarom Jozef voor de naam Damiaan kiest. Het verhaal over de tweeling St. Cosmas en St. Damianus was het favoriete verhaal van de kleine Jozef. St. Damianus en zijn broer waren beiden dokters die mensen gratis behandelden. Ook zouden zij door hun manier van leven velen tot het christendom hebben bekeerd. De twee stierven een marteldood omdat zij zich hadden geuit als christenen. 

Deze striphagiografie werd geschreven door Bart Maessen, godsdienstleerkracht aan het Damiaaninstituut te Aarschot en door Ruben Boon, projectleider van Damiaan Vandaag. Om het verhaal in beeld te brengen werd gekozen voor niemand minder dan Jan Bosschaert, bekend van o.a. Sam, Jaguar en illustraties bij het eerdere werk van Marc de Bel. 
Het tekenwerk van Bosschaert is realistisch en gedetailleerd met fraaie beelden. Sla het album maar eens open op pagina's 20-21: gewoonweg magnifiek. De verbijstering, hoop en woede die Damiaan voelt spat gewoon van de pagina's. 
De cover is ontzettend sterk: een jongeman die ons aankijkt in een warm aanvoelend landschap. Volg de schaduw die Damiaan afwerpt maar naar de achterkant van het album: een heel leuk detail! 

De Infokatern achter in het boek geeft wat meer informatie over het verdere leven van de legende. De weg naar de heiligverklaring, wat en wie inspiratie vindt bij de Heilige Damiaan. Heel interessant en verrijkt met boeiende foto's. In het album zijn heel wat interessante feiten over het leven van Damiaan verwerkt, zaken die wij nog niet wisten. Ik denk dat het doel van het album dan zeker geslaagd is!

St. Damiaan is vooral een boegbeeld voor solidariteit en ontwikkelingshulp. Hij werd verkozen tot grootste Belg en uiteindelijk in 2009 heilig verklaard. Uiteindelijk was de vraag tot zijn heiligverklaring al vele jaren eerder gesteld. Maar om heilig verklaard te worden, zijn er natuurlijk mirakels nodig. 
Getekend Damiaan is een goed geschreven album dat je in één keer uitleest en dan nog eens opnieuw om alles te laten bezinken. Knap werk!

Boekgegevens:
Jan Bosschaert, Ruben Boon en Bart Maessen, Getekend Damiaan, Van Halewyck, ISBN 978-94-6131-749-0 (€ 6,99)

Elias Jonkers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten