zondag 28 januari 2018

Boekverstripping: Pinokkio

Het beroemde meesterwerk van Carlo Collodi is al vele malen herwerkt. De verfilming van Disney uit 1940 is waarschijnlijk het bekendste. David Chauvel (WW 2.2, Wollodrïn) laat de gladgestreken Disney-versie liggen en blijft dichter bij de basis.
Door Elias Jonkers.
Chauvel en McBurnie bezorgen ons veel leesplezier met dit opvallend en mooi boek dat ons een beroemd verhaal opnieuw laat ontdekken. 

Pinokkio is het beroemde meesterwerk van Carlo Lorenzini (onder het pseudoniem Collodi), gepubliceerd in 1883 onder de titel Le avventure di Pinocchio, De avonturen van Pinokkio. Het boek werd vrijwel onmiddellijk een succes en werd herhaaldelijk vertaald. Carlo Lorenzini ontleende zijn schrijversnaam aan Collodi, het dorp waar hij zijn jeugd doorbracht. 
Hoewel Pinokkio door de loop der jaren als kinderboek werd bezien, was het dat in oorsprong niet. Zo werd het hoofdpersonage oorspronkelijk opgehangen. Disney heeft wel over meer sprookjes een laagje suiker gegoten. Maar in elke uitvoering is Pinokkio een grappig, aandoenlijk en soms enigszins absurd verhaal. 

In Pinokkio van Chauvel kunnen we de originele versie ontdekken. Geen gladgestreken personages, geen suikerlaagje, maar wel de ruwheid van de personages. Zo maken we kennis met Geppetto als ruziemaker, de krekel wordt al in het begin van het verhaal geplet, het duo wordt opgegeten door een walvishaai...

Tekenaar en inkleurder van dienst is de Australiër Tim McBurnie (7 Piraten, Ara). En hij bleek de perfecte partnerkeuze om de visie van Chauvel te illustreren. Uit de cover blijkt al dat dit een theatrale visie is, de lezer wordt een authentieke toeschouwer. 
McBurnie heeft prachtig tekenwerk afgeleverd met een combinatie van neutrale en felle kleuren. Door dit gevarieerde kleurenpalet roepen de tekeningen verschillende sferen op. Zowel het mooie tekenwerk als de inkleuring dienen de sfeer van het verhaal. 


Korte inhoud.
Geboren uit de handen van timmerman Geppetto, is Pinokkio erg ondeugend. Nadat hij zijn vader in de gevangenis heeft doen belanden, besluit hij zijn leven te beteren. Hij zal een goede zoon worden en, wie weet, ook een echte kleine jongen. Maar voor iemand die nieuwsgierig is naar alles rondom zich, zijn de verzoeken van de wereld veel verleidelijker dan de rede.

Boekgegevens:
Chauvel & McBurnie; naar het werk van Carlo Collodi, Pinokkio, Silvester, ISBN 978-94-6306-213-8 (€19,95)Voor de afbeeldingen: © McBurnie, Silvester, 2018. 

1 opmerking:

  1. Voor een Pinokkio-verzamelaar als ik is dit toch een juweeltje in mijn (strip)boekenkast. Ik verheugde mij hier enorm op en ik werd zeker niet teleurgesteld. Prachtig vormgegeven en een in het oog springende uitgave. Herontdek Pinokkio, lieve mensen!

    BeantwoordenVerwijderen