donderdag 18 januari 2018

Clifton gaat trouwen?

Vandaag is het tweede nummer van De nieuwe avonturen van Clifton verschenen. Just Married is een echt Clifton-avontuur, goede vintage, herkenbaar getekend en bovenal geen politiereeks maar een parodie hierop. De albums in de reeks zijn los te lezen.
Door Elias Jonkers.

Kolonel Clifton is weer op pad! Zidrou en Turk zetten De nieuwe avonturen van Clifton verder. Deze keer moet hij een reeks aanslagen bij huwelijken onderzoeken. Moet de beste detective van het VK zelf in het huwelijksbootje stappen?


Het eerste album in de reeks De nieuwe avonturen van CliftonSpookrijders onder invloed, was een sterk begin. Net als in de oudere verhalen zit ook dit eerste album vol met de stereotypen en leuke verwijzingen naar wat er zich vandaag de dag in Engeland afspeelt, zoals de neiging naar nationalisme en Euroscepticisme. 
Dat laatste steekt ook in Just Married weer de kop op wanneer een Indiase waarzegster de toekomst voorspelt: "Het Verenigd Koninkrijk wordt op een onbezonnen moment lid van de Europese unie... Maar na een opstoot van patriottisme stapt het VK na een referendum weer uit de unie." 
Deze Indiase waarzegster voorspelt ook het succes van The Beatles. 

Ook in dit album steekt Zidrou, als veelzijdig scenarioschrijver, verschillende knipogen naar geschiedenis. Of eerder voor Clifton, de toekomst. Zidrou brengt een grappig verhaal. Al met Spookrijders onder invloed was de scenarist erin geslaagd ons te vermaken met een Britse komedie.
Dat vermakelijke is ook het geval bij Just Married
Door gewoon te spelen op de veronderstelde nostalgie van de lezer en een bepaald gemak in het onderwerp te leggen, mist Just Married misschien toch enigszins doel.


De terugkeer van Turk is een heel goede zaak. De details zoals decoraties en achtergronden kloppen, we herkennen Londen heel goed. De auto's van die tijd zijn trouwens zeer mooi getekend. De cartooneske stijl past goed bij het humoristische verhaal. 

Met een Clifton-avontuur ben je verzekerd van een avond leesplezier. Jammer genoeg niet meer dan dat. Al is daar natuurlijk niets mis mee.

Boekgegevens:
Zidrou; Turk, De nieuwe avonturen van Clifton 2: Just Married, Le Lombard, ISBN 9789055819751 (€7,95)

Voor de afbeeldingen: © Zidrou & Turk, Le Lombard, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten