maandag 22 januari 2018

HoogvliegersStrips over vliegtuigen lijken heel populair. In januari zijn heel wat nieuwe luchtvaartreeksen verschenen, en in de loop van het eerste kwartaal zullen er nog volgen. Wij zetten ze voor u op een rij:

Onder een Loden Hemel 1: De vriendin van Eva Perón - Daedalus.

Hoewel de meeste vliegtuigstrips zich tijdens één van de twee wereldoorlogen afspelen, speelt dit tweeluik zich af in het Argentinië van 1945-46. 
Ondernemer Jean Vatine  probeert  zijn plannen voor de bouw van een jachtvliegtuig te slijten aan de Argentijnse regering. Hij geraakt echter niet voorbij de eerste linie van ambtenaren, totdat hij Consuela ontmoet.

Consuela is een jeugdvriendin van Eva Perón, en dat opent deuren natuurlijk. Want Eva is namelijk de tweede vrouw van Juan Perón, de toekomstige president van Argentinië. Rondom het persoon van Eva Perón bestaat een heuse mythevorming, zo kreeg zij de titel Spiritueel Leider van de Natie.

Contacten met Evita, zoals Eva liefkozend werd genoemd, zijn goed voor de zaak van Jean Vatine en zijn piloot Albert. Zij krijgen overheidssteun om hun prototype te bouwen. Jean roept de hulp in van ingenieur Hans, een Duitser. Volgens Hans mist het ontwerp een degelijke Duitse motor, meer bepaald één van BMW. Er bestaat echter twijfel of Hans een ex-nazi is, want over Argentinië wordt wel eens gezegd dat het een toevluchtsoord was voor gevluchte nazi's.
Maar een eventuele gevluchte nazi is het minste van Jeans problemen. Buenos Aires kent een gevaarlijker soort roofdier: femmes fatales.

Het scenario is van Jack Manini, die we kennen als scenarist van o.a. Liefde in oorlogstijd (Glénat) en De wet van de Kanun (Daedalus). Het tekenwerk van Kanun is van Michel Chevereau, tevens de tekenaar van Onder een Loden Hemel.
Het tekenwerk zit vol actie en dynamiek, prachtige decors en adembenemende wolkenformaties en landschappen.
Manini geeft ons een menselijk verhaal waarbij dubbelspel gespeeld wordt en je maar beter kan uitkijken we je in vertrouwen neemt. Na 50 pagina's eindigt De vriendin van Eva Perón met een cliffhanger van formaat: verdorie zo spannend zeg!

Deel 2 staat gepland voor maart.

Boekgegevens:
Manini & Chevereau, Onder een Loden Hemel 1/2: De vriendin van Eva Perón, Daedalus, ISBN: 978-90-88108-40-2 (€8,95)

The Regiment: Het verhaal van de SAS, Boek 1 - Le Lombard.

Deze trilogie vertelt het ware verhaal van de SAS (Special Air Service). Tekenaar Thomas Legrain (Sisco) kende de geschiedenis en vond de oprichters van de SAS dan ook ware striphelden: heethoofden, dwarsliggers en avonturiers. Zij richtten, tegen het advies van de legerstaf, toch een elitekorps op om zo veel mogelijk vernieling te brengen aan de kant van de Woestijnvos (generaal Rommel). 
Scenarist Vincent Burgeas bouwt verder op deze geschiedenis en geeft ons een menselijk verhaal over kameraden in plaats van een opsomming van feiten.

Boekgegevens:
Legrain & Burgeas, The Regiment: Het verhaal van de SAS, Boek 1, Le Lombard, ISBN 978-90-5581-976-8 (€7,95)
Beschikbaar als HC: ISBN 978-90-5581-977-5 (€13,95) 
De Luchtvaarder - Dark Dragon Books.

Origineel verschenen als Le Passeur bij Paquet in de collectie Cockpit (o.a. Edelweiss, Nachtuil, Angel Wings, Falklands) met Pierre-Paul Verelst als scenarist en Brice Bingono als tekenaar. Bingono bewees zijn kunnen als tekenaar van  o.a. Paradise (Casterman) en Piratenvlag (Medusa).
Dark Dragon Books geeft het originele tweeluik uit als een integrale van 96 pagina's. 

De Luchtvaarder speelt zich af in 1940 te Zürich waar Richard Stoltz zijn klein transportbedrijf sinds de Grote Oorlog zag failliet gaan. Zijn vriend Tessen vraagt om een luchtbrug op te zetten tussen Stuttgart en Zürich, zodat Duitse ambtenaren in alle discretie hun oorlogsbuit naar de bank kunnen brengen. Hoewel het tegen zijn ethiek indruist aanvaard Richard toch.

U kan een meer gedetailleerde bespreking verwachten nadat dit album is uitgekomen.

Boekgegevens:
Verelst & Bingono, De Luchtvaarder, Dark Dragon Books, ISBN 978-94-6078-858-1 (€24,95)


De vleugels van de aap - Dark Dragon Books.

Het eerste deel, Wakanda, van deze reeks door Etienne Willem is in 2016 verschenen bij het intussen failliete Gorilla (imprint van Strip2000). Dark Dragon Books heeft de rechten verkregen en brengt deel 2: Hollywoodland uit. 

Het verhaal gaat over voormalig oorlogspiloot Harry Faulkner, intussen stuntvlieger met een eigen vliegende circus. Maar in 1933 is hij werkloos, berooid en depressief. Maar hij blijft zoeken naar manieren om te vliegen. In deel 2 werkt Harry als stuntvlieger in Hollywood. Etienne Willem schreef en tekende de reeks in een spannende en dynamische stijl. 

Dark Dragon Books geeft naast het nieuwe deel ook een herdruk van het eerste deel uit. Dit is echter niet apart te koop maar in Voordeelpakket met deel 1 & 2 samen voor €24,95.

Boekgegevens:
Etienne Willem, De vleugels van de aap 2: Hollywoodland, ISBN 978-94-6078-854-3 (€18,95)
Voordeelpakket: ISBN 978-94-6078-947-2 (€24,95)

Misty Mission - Silvester.

Het eerste en tweede deel van deze trilogie staan gepland om tegelijk te verschijnen in februari bij Silvester. 
Misty Mission is een verhaal over de Vietnamoorlog. Nick wordt aangesteld als piloot bij de Air Force op de basis van Phu Cat. Josh komt terecht in de 1st Cavalry Division in Camp Radcliff nabij An Khê.  De twee jeugdvrienden beleven elk op hun manier de wreedheid van deze oorlog. Op de grond is het  in de jungle een hel en in de lucht is het al niet veel rustiger.

Boekgegevens:
Michel Koeniguer, Misty Mission 1/3: Op de aarde als in de hemel, Silvester, ISBN 978-94-6306-345-6 (€16,95)
2/3: In de hel als in de hemel, ISBN 978-94-6306-346-3 


Team Rafale 1: De Alpha-demonstratie - Dupuis.

Team Rafale is een spannende realistische luchtvaartstrip op scenario van Frédéric Zumbiehl (Buck Danny) en met tekenwerk van Loute (Alfa: Eerste wapenfeiten). De onderwerpen zitten kort op de geopolitieke actualiteit: industriële spionage, economische oorlog, terrorisme en internationale conflicten... 

Verschijnt op 7 februari.

Boekgegevens: 
Zumbiehl & Loute, Team Rafale 1: De Alpha-demonstratie, Dupuis, ISBN 978-90-3143-615-6 (€7,95)
Hardcover: ISBN 978-90-3143-616-3 (€13,95)

Falklands - Dark Dragon Books.

Ook deze trilogie in oorspronkelijk verschenen bij Paquet, als Malouines, in de collectie Cockpit. De eerste twee delen verschijnen bij Dark Dragon Books in maart als hardcover. 
Weer oorlog en vliegtuigen kan u nu denken... En ja, dat is het ook wel, maar wat bij deze reeks anders is, is dat het nu eens niet over de Eerste of Tweede Wereldoorlog gaat, maar over de Falklandoorlog. 

Falklands focust op de Argentijnse piloten die meevochten tijdens de oorlog om de Falklandeilanden (Malvinas in het Spaans). De gebeurtenissen in de reeks zijn gebaseerd op getuigenissen van piloten. 
De Falklandeilanden hebben samen ongeveer de grote van Vlaanderen en behoren tot het Verenigd Koninkrijk als Brits overzees gebied. De eilanden worden echter ook door Argentinië geclaimd. 
Tussen mei en juni 1982 vechten Argentinië en het VK een medogeloze oorlog uit met als inzet de soevereiniteit over de eilanden. 

Trouwens, leuk weetje: Antwerpenaar Sebald de Weert zou als eerste een betrouwbare weergave van de Falklandeilanden hebben gegeven in 1600. 

Eerste twee delen verschijnen in maart.

Boekgegevens: 
Barron & Taborda, Falklands 1: Skyhawk, ISBN 978-94-6078-886-4 (€17,95)
Falklands 2: Pucara, ISBN 978-94-6078-888-8 (€17,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten