dinsdag 30 januari 2018

Feel Good Strip: Chi’s Sweet Home.

Opnieuw manga lezen? Ik dacht niet dat dit nog zou gebeuren. Maar kijk: dus toch! Chi's Sweet Home werd mij aangeraden door Ad van stripwinkel Tistjen Dop. Juist omdat het niet in het stereotype beeld van manga past, probeerde ik het. En wat bleek? Het was een plezier om te lezen!  Het is een schattig en grappig verhaal waar iedereen zal van houden, zelfs al ben je geen kattenmens.  
Door Elias Jonkers.


Bij het lezen van Chi's Sweet Home komt er altijd een lach en af en toe zelfs een traan. Een echte Feel Good Strip!
Een vrij eenvoudig concept, zo goed uitgevoerd. Chi’s Sweet Home gaat over de ondeugende kitten Chi, die tijdens een rustige wandeling met haar familie verdwaalt in een stedelijke parkweide. Gescheiden van moeders warmte en bescherming voelt Chi zich radeloos. Overmand door eenzaamheid breekt ze in tranen uit. Totdat ze plotseling wordt gered door een jongen, genaamd Yohei, en zijn moeder.
Chi wordt in huis genomen door de Yamada-familie. Zij maken van hun appartement een warme plek... alleen zijn huisdieren strikt verboden in het huurappartement.

De verhalen zijn ontzettend grappig en vertederend, hoewel er ook een droevige kant aan het geheel zit: Chi vergeet geleidelijk aan haar eigen kattenfamilie. Maar zij heeft een nieuw liefdevol gezin gevonden bij de Yamadas, Yohei en Chi zijn twee handen op één buik. De momenten die de twee vrienden delen zijn gewoon zo mooi verteld en in beeld gebracht dat je er spontaan blij van wordt. 

De Japanse Konami Kanata doet geweldig werk om de up en downs van het bezitten van een kat vast te leggen. De stijl van Konami is zoals het verhaal: lief en schattig. De tekeningen tonen daarbij een grote vaardigheid om iets heel eenvoudig en effectief weer te geven.  De emotie bij de mensen en katten zijn in een paar lijnen weergegeven en de slim geplaatste geluidseffecten zijn uiterst vakkundig. 

De avonturen van Chi zijn uitgegeven in het Engels door Vertical Comics in vier bundelingen: The Complete Chi’s Sweet Home. Glénat geeft de avonturen uit in het Frans als Chi - Une vie de chat. Misschien is het ook eens tijd om Chi in het Nederlands uit te geven?

Boekgegevens:
Engelse: Vertical Comics (link)
Franse: Glénat (link)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten