woensdag 10 januari 2018

Wika: een steampunk fee

Olivier Ledroit en Pat Mills hadden een project lopen dat de Zwarte Feeën heette, maar dit project ging niet door. De zwarte feeën en Wika leefden verder in een eigen wereld en schrijver Thomas Day kwam mee aan boord van deze fantasy meets steampunk. 
Door Elias Jonkers.
Ledroit en Day geven ons met Wika een herschrijving van sprookjes overgoten met steampunk en flamboyante tekeningen. Dit allemaal mooi uitgegeven voor Dark Dragon Books.


Het originele team van Ledroit en Mills kennen we van de reeks Requiem: De vampierridder. Door tijdgebrek moest Mills afhaken. De insteek van Ledroit was dat Wika anders moest worden dan Requiem, zijn eigen dochter moest het kunnen lezen (geb. 2001). Dus mikt Wika op een breder publiek. Iedereen zal er iets in vinden dat hem of haar aanstaat: sprookjes, fantasy, steampunk of gewoon het prachtige tekenwerk.

Het mikken op een breder publiek vroeg niet alleen een aanpassing van de scenarist, ook tekenaar Ledroit moest zijn stijl - die we kennen van o.a. Requiem en Kronieken van de Zwarte Maan - wat aanpassen, wat opschonen, maar ook niet te veel. Want Ledroit heeft nu eenmaal een overdadige stijl. Het gevoel dat je niet weet waar eerst kijken is niet ongewoon bij zijn stijl. Toch komt de vlotte leesbaarheid niet in gevaar. Vakmanschap noemen we dat!

In het begin was hoofdpersonage Wika bij toeval ontstaan, tijdens een signeersessie. De fee was toen nog blond. Later werd ze roodharig. Wika is de dochter van Claymore, hertog Grimm en zijn vrouw Titania. Een voormalig geliefde, prins Oberon, komt het geluk van het jonge gezin verstoren en valt kasteel Grimm aan. Wika haar vleugels worden geknipt en ze zal opgroeien bij een boerengezin. Later gaat ze naar de hoofdstad Avalon en ontmoet ze de dief Bran. 
Hoewel niemand zichtbaar kan zien dat Wika een fee is, kan ze haar ware aard niet langer blijven verstoppen. Net zo min voor Bran en anderen als voor zichzelf. Beetje bij beetje ontdekt Wika wie ze werkelijk is.

Wika is een klassiek fantasy-verhaal, eigenlijk zoals Yuna: met heel wat knipogen naar traditionele verhalen zoals de drie biggetjes, Arthurlegenden, sprookjes... Daarbij kan het lijken of het verhaal enigszins aan eigen originaliteit ontbreekt, maar niets is minder waar. De wereld die Ledroit heeft geschapen, lijkt inderdaad wel een samenraapsel van bekende legenden en mythen. Maar wie maalt daar nu om? Het verhaal gaat over een familiedrama en wraak. Ledroit en Day weten er originele details in te leggen en de personages hebben genoeg bagage. De combinatie met steampunk-elementen en bijvoorbeeld de kinderen van Oberon: zeven wolven voor zeven hoofdzonden: een mooie combinatie. Ook het samenspel van de mooie feeërieke wereld en de veranderingen in de maatschappij die zich aankondigen, werkt goed.

De wereld die Ledroit grafisch heeft neergezet is uitzonderlijk mooi. Laten we dan ook even eerlijk zijn, het zijn vooral de tekeningen die moeten overtuigen, dat deden ze toch bij ons ook. Wika is een echte lust voor het oog en rust voor het hoofd met het mooie verhaal. 

Boekgegevens:
Ledroit & Day, Wika, Dark Dragon Books
#1: De woede van Oberon, ISBN Softcover: 978-94-6078-728-7 (€ 9,95)
 ISBN Hardcover: 978-94-6078-726-3 (€19,95)#2: En de zwarte feeën, ISBN Softcover: 978-94-6078-729-4 (€ 9,95)
 ISBN Hardcover: 978-94-6078-727-0 (€ 19,95)

Voor de afbeeldingen: © Dark Dragon Books, Olivier Ledroit, 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten