donderdag 11 januari 2018

Occulte geheimen in Elizabethaans Londen.

Het Schaduwglas is een vertelling van magische intriges, gebaseerd op het verhaal van de occulte filosoof John Dee en diens zelfverklaarde spirituele medium Edward Kelley. Dark Dragon Books brengt The Shadow Glass van Aly Fell uit in een mooie trilogie. 
Door Elias Jonkers.Het Schaduwglas is een rijk geïllustreerde trilogie over een onafhankelijke jonge vrouw die in het 16de-eeuwse Londen op zoek gaat naar de waarheid over haar verleden.


Het verhaal:
Het verhaal begint in 1562. Thomas Hughes is net terug uit Amerika. Zijn eerste stop is het huis van zijn goede vriend Adam. Thomas wil onmiddellijk een ​​afspraak maken met John Dee, de wiskundige, occultist en adviseur van Elizabeth I van Engeland. Op een avond leiden Thomas Hughes en Dr. Dee een occult ritueel met een spiegel gemaakt van zwart obsidiaan, een gewaardeerd object. De mannen beginnen een ritueel en gebruiken daarbij de vrouw van Adam als een soort poort naar een andere wereld. Zij willen de geheimen uit die wereld ontrafelen. 

Twintig jaar later ontmoeten we Rosalind (Rose), erfgename van een landgoed. Zij is op weg naar huis om haar vader te bezoeken, maar treft hem aan in een erbarmelijke staat. Hij heeft twee grote geheimen voor zijn dochter, waaruit blijkt dat  ze al twintig jaar in een leugen leeft. Met dit schokkende nieuws gaat ze naar John Dee, haar leermeester, waar een onverwachte ontmoeting plaatsvindt. 
Aan het einde van het eerste deel staat de lezer voor dezelfde raadsels als de personages: wat is het schaduwglas? En waarom zijn de omstandigheden zoals ze zijn?

Context:
Tovenarij en een mysterieus kijkglas vormen de kern van dit verhaal. Dat kijkglas is echter meer dan het lijkt. Het verhaal speelt zich of tijdens het hoogtepunt van het Elizabethaanse Engeland, een periode die vaak geromantiseerd wordt in vele boeken. Het is de periode van Shakespeare en geleerden die zich vaak bezighielden met alchemie en het occulte. Eén van hen was de filosoof, wiskundige en adviseur John Dee. 

John Dee had ook werkelijk een zwarte spiegel gemaakt van obsidiaan. Dit object is trouwens te bewonderen in het British Museum. Deze spiegel heet een Scrying Mirror of Speculum, één van de objecten die Dee zou hebben gebruikt bij zijn magische rituelen. 

De reis van de held (zoals beschreven door Joseph Campbell) heeft meer dan eens aangetoond dat de held veel verschillende verschijningen heeft, en vaak opduikt in het personage waarvan de lezer het minst verwacht. Het beste voorbeeld hiervan is Han Solo. Een schurk die uiteindelijk een generaal en held wordt. 

Een mysterieus object dat wordt gevonden in Amerika, zorgt voor een zeer overtuigend complot voor een geheim mysterie, maar het sterkste element van het verhaal ligt in het personage van Rose, gekleed in de 16de-eeuwse herenmode. Zij is meer dan de ondergedoken held zoals Luke Skywalker, of zoals Yuna en Wika

Kunst van Aly Fell:
Hoewel het oorspronkelijk uit Amerika komt, uitgegeven door Dark Horse, doet de kunst van Aly Fell heel Europees aan. 
De stijl is knap en raadselachtig en roept het gevoel van schilderijen uit de 16de eeuw op in elk paneel. Neem zeker de tijd om te genieten van alle details in de kunst van Fell. 

Samengevat: 
Het verhaal heeft heel wat verrassingen en mysteries. Het verhaal van Aly Fell is onderbouwd en redelijk trouw aan de tijdsperiode. Het Schaduwglas kent een sterke start en de mysteries zullen de lezer zeker overtuigen. Naarmate we vorderen, in de volgende delen, voelt het aan alsof het verhaal alleen op zijn plaats is om de romantiek tussen Rose en de vrouwelijke demon te tonen.

Het Schaduwglas toont een interessante omgeving, het verhaal zal de verbeelding van veel van de lezers boeien. Enkele problemen terzijde, werken dit verhaal en de kunst (vooral de prachtige covers!) geweldig om de lezer ervan te overtuigen om het op te pakken en toch een kans te geven. Wat ik ook aanraad! 

Kortom, een mysterieuze en sterke start die de lezer zal boeien. 

Boekgegevens:
Aly Fell, Het Schaduwglas, Dark Dragon Books (€8,95 per deel).
Deel 1 van 3: ISBN: 978-94-6078-856-7
Deel 2 van 3: ISBN: 978-94-6078-857-4
Deel 3 van 3: ISBN: 978-94-6078-900-7 (Verwacht in april)
Voor de afbeeldingen: © Aly Fell & Dark Dragon Books, 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten