maandag 2 april 2018

Collectie H.G. Wells 2: De Tijdmachine


H.G. Wells geldt als de grondlegger van de moderne sciencefiction. De thema's die Wells in zijn romans gebruikte, worden door vele hedendaagse sciencefictionauteurs gebruikt. Uitgeverij Glénat geeft in de Collectie H.G. Wells de romans van de Britse auteur in stripvorm uit. Na De Oorlog der Werelden is De Tijdmachine aan de beurt. 
Door Elias Jonkers. 


Wederom een geslaagde moderne bewerking van één van dé scifi-klassiekers aller tijden.

De Tijdmachine van Herbert George Wells dateert uit 1895, is drie keer verfilmd en diende als inspiratiebron voor verschillende andere werken op verschillende dragers. Dat is ook het geval met het andere werk van Wells, trouwens.De strip bij Glénat.
Het is nooit gemakkelijk om aan de adaptatie van klassiekers te beginnen, de verwachtingen zullen bij veel mensen zeer hoog zijn. Dus, het aanpassen van één van dé scifi-klassiekers moet een grote beproeving geweest zijn voor Dobbs (Olivier Dobremel, Loki, Alamo, Mister Hyde vs. Frankenstein), om zo trouw mogelijk te blijven met slechts 56 pagina's. De strip gaat sneller terwijl het toch de interesse en spanning behoudt.

Dobbs is ook de bewerker van De Oorlog der Werelden. Het tekenwerk is deze keer van Mathieu Moreau, die een klassieke stijl combineert met sterke compositie. 

Dobbs en Moreau hebben besloten om De Tijdmachine toegankelijk te maken voor een breed publiek. Beide heren hebben goed werk geleverd in het bewerken van de roman. 

De roman, De Tijdmachine, is gebaseerd op de wetenschappelijke opvattingen uit de tijd van Wells, die ondertussen al lang achterhaald zijn. Zo zal bijvoorbeeld de zon niet kouder, maar warmer worden.
De roman is geschreven in de vorm van een dubbele raamvertelling: de ik-verteller is een geleerde die verslag doet van de avonturen van zijn collega (tijdreiziger). De tijdreiziger vertelt op zijn beurt zijn avonturen aan de ik-verteller (collega).

Boekgegevens:
Dobbs & Moreau, H.G. Wells: De Tijdmachine, Glénat, ISBN 9789462940703 (€ 16,95).

Afbeeldingen: ©️ Glénat, 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten