woensdag 3 augustus 2016

Corentin trekt na 41 jaar weer op avontuur

Het gebeurt wel eens dat je nieuwe stripreeksen tegenkomt; soms vallen die mee, andere keren dan weer tegen. In het geval van Corentin viel het goed mee. Hoewel ik Corentin niet kende, blijkt het één van de eerste reeksen in Tintin te zijn geweest. Het scenario van dit album is dan ook nog eens van de grote Jean Van Hamme. Reden genoeg om Corentin: de drie parels van Sa-Skya te lezen!
Door Elias Jonkers.

Corentin verscheen voor het eerst op 26 september 1946, in Tintin #1. Het tekenwerk was van Paul Cuvelier en het scenario zou in samenwerking zijn met Jacques van Melkebeke. Cuvelier baseerde zich op verhalen die hij uit zijn jeugd las, vooral dan La Première Aventure de Corentin Quimper (1876, van Paul Féval) en Robinson Crusoë (1719, van Daniel Defoe).

In totaal verschenen er 7 albums van Corentin, het laatste verscheen in 1974, vier jaar voor het overlijden van Cuvelier. Het scenario was toen al van de hand van Jean Van Hamme.
Van Hamme begon vanaf het zesde album te schrijven voor Corentin. Nu, na 40 jaar, is dit achtste verhaal afgewerkt en in album verschenen!
Van Hamme begon zijn stripcarrière met het erotische verhaal Epoxy (1968), in samenwerking met Paul Cuvelier. Van Hamme is bekend als scenarist van o.a. Thorgal, XIII, Largo Winch, Wayne Shelton, Lady S en De meesters van de gerst
Corentin: de drie parels van Sa-Skya verscheen voor het eerst in Kuifje pocket 11 (1975) als novelle. In 1983 verscheen een bewerking van scenarist Yves Duval in weekblad Kuifje. Enkele tekenaars tekenden elk een paar pagina's. Na zo'n bewogen geschiedenis verschijnt dit verhaal, waar Paul Cuvelier destijds weigerde voor te tekenen, in het Nederlands bij Le Lombard.



Corentin Feldoë is een jonge wees van Bretoense afkomst die bij zijn dronken oom woont. Op een dag besluit Corentin weg te lopen en de zee op te gaan. Uiteindelijk belandt hij op een onbewoond eiland. Tot de vriendenkring van Corentin behoren de gorilla Belzebub, de tijger Moloch, de Indische jongen Kim en prinses Sa-Skya.
In dit avontuur roept de radja van Sompur Corentin bij zich om belangrijke zaken te bespreken. Dit is het begin van een zoektocht naar de dief van de diamanten van de prinses. Tijdens deze zoektocht ontdekt Corentin een geheim dat de grondvesten van het rijk Sompur kan doen daveren. Corentin moet wederom bewijzen dat hij een slimme avonturier is die in alle situaties koelbloedig kan blijven, ook al zijn die situaties soms levensbedreigend.

De tekenaar voor dit album is Christophe Simon, een telg uit de Jacques Martin-stal en één van de betere opvolgers als tekenaar voor de reeks Alex. Simon maakte samen met scenarist Patrick Weber (schreef ook voor Alex) de historische reeks Sparta.
Simon tekent in een klassieke stijl, uit de traditie van Jacques Martin, die resulteert in een grote kennis van de anatomie, prachtige en gedetailleerde decors en personages. Een nadeel van deze traditie is dat de figuren op momenten stijf en geposeerd aanvoelen.
Een andere sterkte van Simon is dat hij op de juiste momenten gebruik maakt van close-ups. Deze close-ups resulteren in sterke en mooi uitgewerkte portretten. Het album heeft een groot Alex-gehalte qua tekenstijl; de klassieke stijl past wel bij het geheel, want Paul Cuvelier was één van de klassieke stripkunstenaars. Ook het verhaal heeft een klassieke uitstraling. De inkleuring van Alexandre Carpentier past bij de heldere tekenstijl en maakt van het album een prachtig geheel.

Het album voelt aan als een oud klassiek werk in herdruk gebracht. Het is een degelijk avonturenverhaal dat je vanaf het begin pakt. Het album is een mooie uitgave van Le Lombard met achteraan een dossier met voorstudies die tonen dat Simon een meester in zijn vak is.

Boekgegevens:
Van Hamme & Simon, Corentin: De drie parels van Sa-Skya, Le Lombard, ISBN 9789055819195 (€ 16,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten