woensdag 17 augustus 2016

Superdetective in het Wilde Westen

De methoden van detective en spion Allan Pinkerton (1819-1884) waren vooruitstrevend, van opsporingsposters tot vrouwelijke agenten. De gedragscode die Pinkerton voor zijn agenten opstelde wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. Zijn detectivebureau was één van de eerste en maakte jacht op de grootste schurken van de VS. Genoeg stof dus voor een stripreeks. En de reeks verdient al evenveel lof!
Door Elias Jonkers.

In de Pinkerton-reeks krijgt u historische feiten, actie en avontuur maar ook een boeiend levensverhaal. En dat allemaal meesterlijk in beeld gebracht met wondermooie tekeningen.


De reeks is op twee manieren te lezen: chronologisch op publicatie of op titeldatum (zie verder voor een korte bespreking van de afzonderlijke albums):
- Dossier Jesse James 1875
- Dossier Abraham Lincoln 1861
- Dossier de slachting bij Antietam 1862
- Dossier Allan Pinkerton 1884
Elk album focust op een aflevering uit de annalen van de Pinkerton National Detective Agency en hun felle strijd tegen de misdaad. 
De albums zijn zowel literair als grafisch zeer geslaagd. Vlot geschreven en vlot getekend. Scenarist Rémi Guérin en tekenaar Damour (Sébastien Tessier) zijn perfect op elkaar ingewerkt. 
Damour weet de op momenten donkere en grimmige sfeer perfect in beeld te brengen. Tel daar de perfecte inkleuring van Peolo Francescutto bij en we hebben een goed geoliede machine die ons topkwaliteit aflevert. 

De verhalen zijn gebaseerd op echte gebeurtenissen van het detectivebureau en bevatten heel wat anekdotes en historische waarheden. De reeks is zowel leerrijk als ontspannend.  Dat het idee voor deze reeks al zeven jaar zat te rijpen in de geest van scenarist Guérin is te zien aan de kwaliteit van het verhaal.


Dossier Jesse James 1875.

Over de status van Jesse James (1847-1882) is niet iedereen het eens: was hij een crimineel of een held, iets van een moderne Robin Hood die enkel de banken beroofde met geld van rijke investeerders? Samen met zijn broer Frank James vormde hij de James Younger-bende. Het nieuwste bendelid Robert Newton Ford schoot Jesse James door het hoofd.
Was Ford een undercoveragent van Pinkerton? Volgens dit album wel. En het zou goed kunnen, want Allan Pinkerton was de eerste om het systeem van infiltranten te gebruiken.

Dossier Abraham Lincoln 1861.

In dit album komen we te weten waarom Allan Pinkerton door de president wordt beschermd, zoals hij laat uitschijnen in Dossier Jesse James. Pinkerton krijgt informatie over een geplande aanslag op Abraham Lincoln (1809-1865) op de dag van zijn inauguratie als 16de president van de VS. Pinkerton biedt zichzelf aan als persoonlijke lijfwacht van de president. Een vriendschap lijkt gemaakt. 
Pinkerton werd in realiteit ook gevraagd om de beveiliging van de president op zich te nemen.

Pinkerton, Lincoln en McClellan bij Antietam

Dossier de slachting bij Antietam 1862.

De eerste grote slag van de Amerikaanse Burgeroorlog (de Union tegen de zuidelijke Confederation) was die bij Antietam, één van de bloedigste in de Amerikaanse geschiedenis. Generaal-majoor George McClellan kreeg de aanvalsplannen van generaal Lee en de Zuidelijke staten in handen. Was het geheel per toeval of waren de Union soldaten in dienst van Pinkerton, zoals dit album doet uitschijnen?
We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Wel weten we dat Allan Pinkerton door McClellan was gerekruteerd om een spionagedienst op te richten die inlichtingen over de Confederatie verzamelde.
Het is dus mogelijk dat de soldaten die de plannen van generaal Lee ontdekten in dienst waren van Major Allan (spionnennaam van Allan Pinkerton).
Dossier Allan Pinkerton 1884.

We hebben drie grote missies van Pinkerton gehad. Nu is het de beurt aan de man zelf om zijn
verhaal te vertellen. In dit laatste album leren we meer over de man achter het Detective Agency. Wat waren zijn motieven?
In dit album blikken Allan en zijn goede vriend Benjamin "Ben" terug op hun carrière en het uitbouwen van het detectivebureau en moeten ze lachen om Kate Warne, de eerste vrouwelijke spion aangenomen door Pinkerton.

Hoewel Allan Pinkerton een belangrijk figuur was in de Amerikaanse geschiedenis, is hij ook een raadselachtig figuur. Hij stond aan de wieg van de US Secret Service en tot aan zijn dood werkte hij aan een methode om identificatieplaten van criminelen te centraliseren. Dit soort database wordt nu gebruikt door de FBI. De slogan van Pinkerton was "We never sleep" en zijn logo, een zwart oog, stond voor de term 'private eye', een synoniem voor privédetective. Vandaag bestaat het detectivebureau  Pinkerton nog altijd en is het één van de grootste particuliere beveiligingsbedrijven ter wereld.

Kijk gerust naar dit filmpje over Pinkerton: The history of Pinkerton

De Pinkerton-reeks is een memoires van een bikkelharde maar boeiende man die mee de geschiedenis van de VS heeft geschreven. Pinkerton is zowel literair als grafisch heel sterk. De personages zijn over het algemeen historisch correct en de gebeurtenissen voor zover mogelijk ook. Maar het is niet zomaar een geschiedenisles, het is spanning en ontspanning. Perfect om te lezen op een zondagnamiddag (of elke andere dag van de week).

Het vierde en laatste deel is op 3 augustus verschenen. Om eerlijk te zijn hopen wij niet op een integrale want de beste manier om de albums te lezen is gerangschikt op datum: 1861 - 1862 - 1875 - 1884.

Boekgegevens:
Guérin & Damour, Dossier Jesse James 1875, Glénat, ISBN 9789069697529 (€ 9,50) (Cover links)
Guérin & Damour, Dossier Abraham Lincoln 1861, Glénat, ISBN 9789491684494 (€ 9,50)
Guérin & Damour, Dossier de slachting bij Antietam 1862, Glénat, ISBN 9789491684746 (€ 9,50)
Guérin & Damour, Dossier Allan Pinkerton 1884, Glénat, ISBN 9789462940154 (€ 9,50)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten