maandag 22 augustus 2016

Bunbun = Nijntje 2.0

Het leuke aan de stripwereld is dat je altijd iets nieuws kan ontdekken. Zo waren wij afgelopen zaterdag, 20 augustus 2016, in Turnhout voor de lancering van het kaartspel Drawn, waarvoor 58 tekenaars elk een kaart ontwierpen. Enkele tekenaars waren in Turnhout om te signeren. Toevallig zat Matt Baaij er ook bij met zijn eigen creatie: Bunbun. Daar kocht ik het eerste album Carrots Included.
Door Elias Jonkers.

Eenvoudige witte konijntjes werken, denk maar aan Bunny Suicides en Rabbids (te zien op Nickelodeon als Rabbids Invasie): de humor is een beetje hetzelfde: geweld en zotte konijnenplannen. En laten we natuurlijk Nijntje niet vergeten. Al heeft Bunbun buiten zijn uiterlijk weinig gemeen met het witte konijn voor kinderen. Nijntje 2.0, een opgegroeide versie die thema's als mishandeling, (zelf)moord, seks en aanslagen niet schuwt.
Net als Rabbids is Bunbun een transmediaal fenomeen; dat wil zeggen dat het zich niet beperkt tot een album. Het bestaat als sticker, webcomic, animatie en op schilderij om iedere woonkamer wat leefbaarder te maken.
Sinds het begin in 2004 (het album is van 2011 bij uitgeverij Syndicaat) is er niet veel aan de formule veranderd: eigenzinnige konijnen met te grote oren die vreemde en gewelddadige dingen doen. En dat zonder één woord te zeggen. Bunbun is dan ook een tekstloze strip waardoor het visuele juist beter naar voor kan komen. 
Matt Baaij verwerkt verwijzingen naar bekende verhalen als de Smurfen, Batman en Alien. Eén van de running gags is de prinses in de toren met een draak. Matt Baaij verzint telkens weer een variatie. 


Matt Baaij breekt met Bunbun door de conventies van de strip: Bunbun komt regelmatig uit de kaders en neemt het heft in eigen handen. We kunnen spreken van een interactie tussen tekenaar en konijn. Als de tekenaar door de vierde wand heen durft breken, geeft dat een humoristische strip altijd net wat meer kwaliteit en uitstraling. Het is een teken dat de tekenaar weet waar hij mee bezig is, dat hij zijn vak kent.

De tekenstijl van Matt Baaij is levendig en heel dynamisch. De tekenstijl is elke gag weer anders: de konijnen blijven in dezelfde stijl, maar de omgeving wisselt van stijl en kleuren. Hierdoor is er telkens een verschillende sfeer in de gags. In Bunbun is er variatie in alles. 

Matt Baaij maakte met Bunbun: Carrots Included een eerlijke en vermakelijke strip met zeer degelijk en gevarieerd tekenwerk. Al is de humor - met seks, moord en doodslag - misschien niet voor iedereen weggelegd. De gags vervelen nooit en zijn telkens goed gevonden. Ik hoop dat er meer albums uitkomen van Bunbun want Matt Baaij staat bij de groten!

Boekgegevens:
Matt Baaij, Bunbun: Carrots Included, Syndicaat, ISBN 9789078403074, 15

Website van Bunbun: Illumatie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten