vrijdag 5 augustus 2016

Hitler leeft in Italië

Na zeven jaar krijgen we een nieuw avontuur van Kaplan & Masson. Kunnen we Hitler redden? is het tweede album in de Kaplan & Masson-reeks. Een jaren '50-avontuur in Italië met Nazi's en zowat alle geheime diensten uit Europa en de VS. Rome wordt al snel een wespennest met zo veel spionnen. 
Door Elias Jonkers.

Er bestaat een theorie dat Hitler de oorlog heeft overleefd en naar Argentinië is gevlucht. Kunnen we Hitler redden? speelt in op deze theorie. En dus krijgt kolonel Kaplan de vreemde opdracht om Adolf Hitler te redden. Maar in 1958 is de Duitse dictator al dertien jaar dood. Toch geloven velen dat Hitler nog leeft, vooral de leden van het Kreis. Het Kreis is een vereniging van nationaalsocialisten die een levende Führer terug aan de macht willen.
Leeft Hitler nog of gaat het om een dubbelganger ingezet door de Franse geheime dienst om het Kreis te ontmantelen?

U raadt het al, het gaat om een dubbelganger. Alleen kolonel Kaplan en zijn kompaan Nathan Masson weten dit en dus reppen agenten van de CIA en KGB zich naar Italië om Hitler te arresteren. Want dat zou toch een grote pluim zijn op het palmares van elke agent?


Omdat het over een dubbelganger gaat en dat er zo veel agenten achter elkaar aanzitten kunnen we naar mijn aanvoelen niet meer spreken van een avonturenstrip of spionageverhaal. Het is humor. Niet meer en niet minder. Het is een leuk entertainmentverhaal. Maar niet echt een hoogvlieger om deze bij de top te plaatsen.

Waar het scenario van het eerste album, De chaostheorie, van de hand van Didier Convard was, is tekenaar Jean-Christophe Thibert alleen verder gegaan. De decors zijn goed uitgewerkt maar de personages lijken vaak levenloos, zeker de ogen. En ze lijken allemaal op elkaar, dat maakt het moeilijk om nog te kunnen volgen. Soms zijn de pagina's net iets te druk om nog gemakkelijk te kunnen lezen. Andere delen zijn wel grafisch sterk, vooral de onomatopeeën en leestekens (!?) bij een verwarde of verraste persoon. Ook het geroep van de Duitse soldaten is leuk weergegeven met een modern gotisch schrift. Het letteren van strips zit Thibert duidelijk wel in de vingers.
Thibert werkt in een klare lijnstijl maar is nog niet zo ver om tussen de meesters te staan. 

Kunnen we Hitler redden? is door het verhaal niet echt een spannend avontuur waar we op gehoopt hadden. Het is eerder een humoristische strip om eens op een avond mee te ontspannen. Waar helemaal niets mis mee is natuurlijk. Een leuke strip maar geen hoogvlieger.

Boekgegevens:
Thibert, Kunnen we Hilter redden? Een avontuur van Kaplan & Masson, Glénat, ISBN 9789462940130 (16,95)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten