dinsdag 2 augustus 2016

De meesterspieker doet het na 24 jaar nog steeds!

Al sinds 1992 is Dokus een fervent spieker en sinds 1997 verschijnt er per jaar een album (in 1999 en 2001 zelfs twee) over deze leerling. Deze zomer zitten we aan album 22: Plan D. Misschien niet zo fijn om midden in de zomer een strip over school uit te brengen? Mis, met Dokus de leerling is het altijd lachen geblazen! En voor mij was het lezen van een Dokus een beetje terugkeren naar de kindertijd, fijne herinneringen ophalen aan het plezier bij het lezen van deze leuke strips.
Door Elias Jonkers.

Het moet in een Zonneland geweest zijn dat ik voor het eerst kennismaakte met Dokus, althans dat denk ik toch, want tot op vandaag verschijnen de avonturen van Dokus in Zonneland. In welk leerjaar dat was, kan ik mij niet meer echt herinneren, maar wel dat ik telkens uitkeek naar het nieuwe nummer met weer een leuke aflevering van Dokus de leerling. Jongens, wat een plezier was dat toch, het lezen van deze strip over een leerling die een hekel had aan... school.

Laat ik even de hoofdrolspelers aan u voorstellen:


Dokus wordt omschreven als een luilak, die ene student die niet wil leren. Op ieder vak behaalt hij een 0/10. Dokus is echter een meester op het vlak van spiekmethoden uitwerken. Zit hij niet op zijn schoolbank, dan staat hij in de hoek waar hij samen met Hein, het klasgeraamte, naar nieuwe spiektechnieken zoekt. Dokus heeft een filosofische kijk op het leven en hij heeft een goed gevoel voor humor. Dokus werd op 1 april, om 00:00 geboren.
Dan hebben we nog Leonie Bruynseels, de primus van de klas. Door haar hoge intellect haalt ze altijd 10/10. Hoewel Leonie Dokus probeert te verhinderen bij haar te spieken, desnoods met geweld, heeft zij toch een verborgen liefde voor Dokus. Leonie werd op 10 oktober om 10:10 geboren.
Laten we natuurlijk Meneer Peeters niet vergeten, de leraar van Dokus. Hoewel hij zich vaak kwaad maakt op Dokus, lijkt hij toch te genieten van zijn job.
Dan hebben we nog Hein (eerder vernoemd) en zijn speelkameraad Knekeltje, het geraamte van een hond. Knekeltje werd in album 7 (2001) geïntroduceerd.


Detail p. 5: blijkbaar is Leonie in alles de beste, dus ook voetbal!

De albums zijn gags van meestal één pagina en soms meerdere, zoals in album 22. De grappen draaien altijd rond hetzelfde thema: Dokus die probeert te spieken of niet naar school wil. We leren ook iets over Dokus: hij heeft precies wel aanleg voor het ontwerpen van zwembaden. Eén van de spiektechnieken uit dit album: Hein verkleedt zich als Meneer Peeters. Voor de rest focust dit album vooral op de vakantie en het contrast tussen Dokus en Leonie. De één wil graag luieren en de ander wil zo veel mogelijk bijleren, ook tijdens de vakantie.

De verhalen worden nog altijd geschreven door top-scenarist Benoît Drousie (Zidrou), die de reeks na 24 jaar nog altijd fris weet te houden. Al komt er toch een kleine routine in, maar dat is absoluut geen probleem, want de humor is discreet en universeel en weet zo de tand des tijds te trotseren.
Tekenaar Godi (Bernard Godisiabois) slaagt erin het scenario van Zidrou op een perfecte wijze neer te zetten. Ook al zitten er heel wat leuke details in de tekeningen, toch wordt de aandacht van de lezer nooit weggetrokken. De tekenstijl van Godi is helder en uiterst geschikt voor dit soort verhalen.

Het was een plezier om na enkele jaren nog eens een Dokus te lezen en deze voelde even leuk als die allereerste keer. En dat is de verdienste van zowel tekenaar als scenarist, die deze reeks zo actief houden. Leerlingen, leraren en iedereen: lees Dokus! U zal het zich niet beklagen, want deze verhalen zijn leuk vermaak voor jong en oud.

Boekgegevens:
Godi & Zidrou, Dokus de leerling: Plan D, Le Lombard, ISBN 9789055819188 (6,50)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten