vrijdag 20 januari 2017

Antwerpen krijgt nieuw stripfestival

In mei zal de eerste editie van het Internationaal Stripfestival Antwerpen plaatsvinden. Tijdens dit festival zal de Antwerpse binnenstad helemaal in het teken staan van de stripwereld. Het Isa festival wordt georganiseerd door Ballon Media en Standaard Uitgeverij (WPG). Een kijk op dit ambitieuze project.
Door Elias Jonkers.

Wordt dit nieuwe stripfestival in Antwerpen een Angoulême aan de Schelde? Noteer alvast deze data: van 5 tot 7 mei, het Internationaal Stripfestival Antwerpen. 

Antwerpen stripstad?
Jazeker. De Cultuurprijs 2017 van Antwerpen Cultuurstad ging naar de stripmuren in Antwerpen. Het geld van deze prijs zal naar de ontwikkeling van nieuwe muren gaan, o.a. één van Joost Swarte. Binnenkort zal het Comics Station Antwerpen opengaan. Dit is een indoor belevenispark rond Belgische stripfiguren. Daarnaast vinden we in Antwerpen nog twee van de grotere stripwinkels: Mekanik (dat niet alleen de naam van de winkel is, maar ook een begrip in de stripwereld) en Beo.
Antwerpen is tevens de thuisstad van Standaard Uitgeverij en Ballon Media, de twee organisatoren van het nieuwe stripfestival in Antwerpen.

Deze eerste editie zal plaatsvinden van 5 tot 7 mei, zaterdag 6 mei is het ook Free Comic Book Day.
Voor de concrete planning moeten we nog even wachten, maar we hebben al een idee van wat het festival gaat worden.

Internationaal Stripfestival Antwerpen, kortweg Isa festival.
De Groenplaats wordt het epicentrum van het festival. Er zal een beurs plaatsvinden en er wordt een beleveniszone gecreëerd voor zowel kinderen als volwassenen. Op vrijdag 5 mei is er een bijzonder scholenaanbod op maat voor het basisonderwijs. Wel jammer dat het alleen op maat is voor het basisonderwijs en  niet voor het onderwijs an sich. Er wordt ook gewerkt aan een samenwerking met het Comics Station.

Doorheen de binnenstad zullen op verschillende locaties attracties en opstellingen staan waar de bezoekers kennis kunnen maken met de bijzondere wereld van de strip.

Wat biedt het festival nog meer? Nationale en internationale auteurs zullen aanwezig zijn, in samenwerking met bibliotheek Permeke zal er een tweedehands stripbeurs plaatsvinden, en er komt een nieuwe Stripprijs voor Jong Talent.

In een reportage op ATV zei Merho dat het een soort Angoulême (Internationaal stripfestival) aan de Schelde is. Het festival is gericht op de belevenis, of je nu strip-professional, liefhebber of leek bent. Met Angoulême als voorbeeld is er ambitie genoeg. Hou vooral de data van het stripfestival vrij: van 5 tot 7 mei in Antwerpen.

Website: isa-festival.

Stripfestivals.
2017 lijkt wel een goed jaar te worden voor de strip. Er zijn nu al drie nieuwe evenementen voor de promotie van de strip:
- Limburg gestript: expositie van 7 Limburgse stripkunstenaars.
- Getekend Lommel
- Isa festival

Geen opmerkingen:

Een reactie posten