maandag 16 januari 2017

Clades Variana - de nachtmerrie voor Rome

Met De Adelaars van Rome heeft Enrico Marini een beslissende periode uit de geschiedenis van het Romeinse Rijk in beeld gebracht. Na drie jaar is het vijfde deel van deze indrukwekkende sandalenstrip bij Dargaud verschenen.
Door Elias Jonkers.

Een fenomenale sandalenstrip over een beslissende veldslag in de Romeinse geschiedenis. De Adelaars van Rome is daarnaast een verhaal over een onmogelijke vriendschap. Puur leesgenot!


Marini heeft zijn reeks gebaseerd op de historische figuur Arminius (Ermanamer in de reeks). Het was Arminius die de Romeinse veroveringsdrang een vernietigende stop toeriep in het Teutoburgerwoud. Bij de veldslag (9 n.C.) verloor Rome zo maar liefst drie legioenen. De grens van het Romeinse Rijk werd daarop vastgelegd aan de Rijn. Er waren na deze veldslag nog expedities maar geen intenties meer om het gebied te veroveren. De geschiedschrijving onthoudt deze Slag bij het Teutoburgerwoud als de Clades Variana, de Varusramp.

Varus was de gouverneur van Germania en we weten dat Arminius als Romeins officier het vertrouwen van Varus wist te winnen. Arminius had zelfs de rang van equites (ridderstand) gekregen. Arminius was een Germaanse prins en moest rond de 27 zijn geweest in 9 n.C. Van zijn jeugd weten we nagenoeg niets.


Tot nu misschien? Want Marini doet een goede poging. Omdat Aminius vloeiend Latijn sprak en opklom tot officier in het leger is het waarschijnlijk dat hij als 'gijzelaar' naar Rome werd gebracht om een vrede te behouden tussen de Germanen en Rome. Waarom hij in opstand kwam is niet zeker, maar men denkt dat hij zijn volk in een erbarmelijke toestand terugvond. Hij is dus een soort Robin Hood die opkomt voor de armen.
Maar Arminius is bijlange niet altruïstisch ingesteld. Hij is vooral ambitieus en wil zelf graag absolute macht (het koningschap over de stammen).

Maar laten we niet vergeten dat De Adelaars van Rome nog een andere hoofdrolspeler heeft: Marcus Falco, de vriend en bloedbroeder van Arminius, of toch vroeger. Marcus zit bijna heel het album opgesloten in een kooi wegens verdenking van verraad. Het lukt Marcus maar niet om de officieren aan hun verstand te brengen dat ze in een val lopen. Overmoedig dat ze zijn. 
Er is ook plaats voor persoonlijke verhalen: de  rivaliteit tussen Marcus en Lepidus, de verhouding tussen Arminius en de Varus... Maar ook de relatie tussen de vroegere vrienden, de onmogelijke vriendschap tussen Marcus en Arminius. Alles komt aan bod.


Marini weet de veldslag uitzonderlijk goed in beeld te brengen door indrukwekkende tekeningen. Hele legioenen in een mistig woud. Marini weet het allemaal in beeld te brengen, net als de bloedige veldslag zelf. Niets wordt ons ontzegd. De gruwel van oorlog, de moed en wanhoop in de ogen... Marini weet de lezer door zijn tekeningen en kleurgebruik in het strijdgewoel te trekken.
Zowel decor als personages zijn prachtig en adembenemend neergezet.


Omdat de nieuwe albums van 2017 nog even op zich laten wachten heeft u rustig de tijd om de vorige delen van De Adelaars van Rome te herlezen en deel V er ook ineens bij te nemen. Dit vijfde deel is toch het opmerkelijkste album van 2016. 

Boekgegevens:
Marini, De Adelaars van Rome 5, Dargaud, ISBN 9789085584544 (€9,50)

1 opmerking:

  1. If a banker retires and no one is willing to take over and put up an equal stake, then the proper to run the bank for any quantity throughout the casino limits reverts to the 1xbet korea player to the retiring banker's right. Once all players have positioned a wager the dealer will then deal 2 cards to the Player hand and a couple of|and a pair of} cards to the Banker hand. It ought to be careworn that only a single Player hand is dealt no matter what number of} players there are on the desk. Each hand worth is set by adding the value of the two cards collectively and only contemplating the models column of the resultant figure. For instance, if the player hand was dealt a 9 and a 7 you'll add these collectively giving 16, then only contemplate the models column, so the hand worth can be 6. These pink and blue symbols are the only symbols within the derived roads.

    BeantwoordenVerwijderen