donderdag 19 januari 2017

Keep calm, Clifton is back!

Na acht jaar komt Harold Wilberforce Clifton weer in actie in De nieuwe avonturen van Clifton. Uitgeverij Le Lombard vroeg aan scenarist Zidrou om de reeks nieuw leven in te blazen. De heropgestarte reeks is puur leesplezier.
Door Elias Jonkers.

Kolonel Clifton is weer op pad! Zidrou en Turk zetten met het eerste avontuur van De nieuwe avonturen van Clifton een sterk album neer.


In 1959 verscheen Clifton van tekenaar/scenarist Raymond Macherot in Tintin. Het laatste album van Clifton door Macherot verscheen in 1965. Macherot verbleef tijdens zijn jeugd één jaar in het pittoreske Engeland en dat had blijkbaar een indruk nagelaten.
Nadien werkten verschillende scenaristen en tekenaars aan de reeks. Toch waren het vooral Bob de Groot en tekenaar Turk, alias van Philippe Liégeois, die de reeks populair maakten. Turk tekende van eind jaren 1970 tot 1982 Clifton-verhalen. 

Clifton gaat over de gelijknamige privédetective, kolonel sir Harold Wilberforce Clifton. Clifton heeft bij de Royal Air Force gediend, was geheim agent en nu detective. In die hoedanigheid helpt hij Scotland Yard  en de Britse regering om zaken op te lossen.
In Spookrijders onder invloed wordt Londen geteisterd door chauffeurs die rechts gaan rijden. Rechts! Good Heavens! Wat bezielt deze mensen toch? Waarom zijn ze net zo gek als op het continent? Niemand weet er het antwoord op. Dan maar de hulp inroepen van een groot detective: kolonel Clifton!

Net als in de oudere verhalen zit ook dit album vol met de stereotypen en leuke verwijzingen naar wat er zich vandaag de dag in Engeland afspeelt, zoals de neiging naar nationalisme en Euroscepticisme. Het kan dan ook niet anders dat er achter dit verhaal ene complot schuilgaat. Er wordt in Clifton op een grappige manier gelachen met traditie en nationale trots.

Dat Le Lombard voor duizendpoot Zidrou heeft gekozen om Clifton nieuw leven in te blazen, bleek met dit avontuur de juiste keuze te zijn. En een enorm pluspunt is dat Turk opnieuw het tekenwerk verzorgt. De tekeningen van Turk zijn duidelijk en hij weet de nodige details in de decors te leggen. De cartooneske stijl past goed bij het humoristische verhaal. Met dit Clifton-avontuur ben je verzekerd van een avond leesplezier.

Boekgegevens:
Zidrou; Turn, De nieuwe avonturen van Clifton 1: Spookrijkers onder invloed, Le Lombard, ISBN 9789055819423 (€7,95)Geen opmerkingen:

Een reactie posten