dinsdag 31 januari 2017

Een seriemoordenaar en zombies

Het zombiegenre is populair in de stripwereld. We kunnen al genieten van reeksen als Walking Dead, Zombies, Night of the Living Dead en, dankzij uitgeverij Daedalus, nu ook van de nieuwe conceptreeks Alice Matheson, bedacht door Jean-Luc Istin. Dag Z is het eerste van zes delen in het eerste seizoen. De delen zullen in een snel tempo verschijnen voor optimaal leesplezier!
Door Elias Jonkers.


Dag Z is het spannende begin van een nieuwe zombiereeks van scenarist Jean-Luc Istin met een seriemoordenaar in de hoofdrol. Knap lastig met al die zombies! Uitgeverij Daedalus geeft ons een mooi verzorgde album. 

Alice Matheson is een aantrekkelijke en intelligente verpleegster in het Londens ziekenhuis St. Mary. Ze werkt er al zes jaar, maar niemand weet eigenlijk iets over haar. Ze doet haar werk en dat is het dan. 
Is dat het dan? Wat had je gedacht? Alice wil doelbewust geen aandacht trekken want ze leidt een dubbelleven. In werkelijkheid is ze een vampier. Zij het dan op een figuurlijke manier, want ze gaat niet echt het bloed drinken van haar slachtoffers. Ze is een seriemoordenaar en een koele psychopaat die plezier schept in het doden van anderen. Zij geniet van hun laatste adem, laaft zich aan de ziel en het bloed van haar slachtoffers, die tevens patiënten zijn van het ziekenhuis. Ze noemt zichzelf het monster van het ziekenhuis.


Maar dan, zonder waarschuwing, staat haar laatste slachtoffer weer recht. En dat is toch wel wat vervelend voor een seriemoordenaar. Deze vrouw, Susan Cross, is het eerste slachtoffer van wat een nieuwe epidemie lijkt te worden: levende doden. Een epidemie waarvan Londen het centrum lijkt te zijn.
Hoe zal Alice zich kunnen rechthouden als seriemoordenaar? En waar komt die epidemie ineens vandaan?

Dag Z is een spannend begin van een nieuwe reeks bij Daedalus in de collectie Inquisito. In deze collectie staat het woord duisternis centraal en dat geeft kwalitatieve misdaadverhalen.

In Frankrijk zijn van deze serie bij Soleil al vijf delen verschenen. Vanaf het vierde deel heeft Istin de hulp ingeroepen van Stéphane Betbeder (Dr Watson, Inlandsis) voor het scenario. Ieder deel is door een andere tekenaar in beeld gebracht. Dat is dan ook het idee achter een conceptreeks.

Jean-Luc Istin (De druïden, Elfen, Excalibur, Night of the Living Dead) heeft al heel wat verhalen bij elkaar geschreven. Hij is dan ook een steengoede verteller. Zijn nieuwe zombiereeks speelt zich volledig af in het ziekenhuis: de kamers, het lijkhuis, de operatiekamer. Dit doet wat denken aan een ziekenhuisserie zoals House, waar een team van dokters probeert te achterhalen wat er aan de hand is. Een andere moeilijkheid is dat we ons maar moeilijk kunnen inleven in het hoofdpersonage. Istin lost dit op door ons een spannend verhaal te geven. De laatste pagina's (47-48) zijn cliffhangers van formaat en doen ons uitkijken naar het tweede deel.
Het scenario lijkt wel voor een verfilming geschreven te zijn: we kunnen het ons al inbeelden hoe de lijkzakken één voor één rechtop gaan zitten onder een onheilspellende soundtrack. Lekker griezelen verzekerd.

Voor het eerste deel is Phil Vandaële tekenaar van dienst. En dat doet hij best wel goed. Omdat dit eerste deel zich bijna volledig in het ziekenhuis afspeelt en we de buitenwereld alleen via flashback of de nieuwsuitzending zien, moeten de personages wel sterk weergegeven zijn. Vooral omdat Alice zelf niet veel emoties toont, moeten de anderen dit voor een groot deel goed maken. 
En daar slaagt Vandaële met vlag en wimpel in. De personages zien er goed uit, vooral Alice en de levenden. Vandaële toont ons de gevoelens van de personages zoals angst, verdriet, onzekerheid, vastberadenheid en woede. Ook de aanvallen van de zombies brengt Vandaële sterk in beeld. Dag Z heeft heel wat bloedstollende actiescènes.  Tekentechnisch is het album af.


Natuurlijk helpt de inkleuring van Jean Bastide ook bij het geheel. Zijn inkleuring voegt heel wat toe qua sfeer. Het tekenwerk en de kleuren sluiten mooi op elkaar aan. Werkelijk degelijk teamwork.
Vandaële heeft als eerste een zware ballast op de schouders van zijn opvolgers gelegd: kunnen ze de personages even levendig weergeven? 

Het verhaal moet in dit eerste deel nog wat op gang komen. We zien hoe Alice een nieuwe manier probeert te vinden om verder ongestoord te kunnen moorden en vooral haar slachtoffers dood te houden. De onderzoekers van het ziekenhuis proberen te achterhalen wat de oorzaak is van deze vreemde verschijnselen. We krijgen dus stof genoeg om uit te kijken naar het vervolg. Ik hoop alleen dat de vertaling tegen volgende keer wat beter is. Voor de rest verdient Daedalus een grote pluim voor de mooie uitgave. 

Boekgegevens:
Istin & Vandaële, Alice Matheson 1: Dag Z, Daedalus, ISBN 978-90-8810-754-2 (€8,95)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten